En kvart milliard i økt sykepengeregning

I begynnelsen av pandemien fikk arbeidsgiver dekket koronarelatert sykefravær fra dag 4. Den sittende regjeringen endret dette til dag 6, noe som har kostet arbeidslivet 225 millioner kroner ekstra så langt i år.
onsdag 26. januar 2022
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp har regnet på kostnaden for arbeidsgivere ved å betale sykefravær i 6 dager.

De første tre ukene i 2022 er 50.000 nordmenn sykmeldt med koronarelatert fravær, viser nye tall NAV har lagt ut

Dette påfører arbeidslivet store kostnader, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp.

– Selv om arbeidsgivere får refundert en del av kostnadene til koronarelatert sykefravær gjennom myndighetenes refusjonsordning, ligger en stor del av kostnaden for dette sykefraværet fortsatt hos arbeidsgiver. Det skyldes ikke minst at sittende regjeringen valgte å innføre refusjon fra sjette sykefraværsdag. Tidligere i pandemien fikk arbeidsgiver refusjon fra dag fire, sier Atle Torp i Simployer.

Store ekstra kostnader

Torp har regnet på hvor mye kostnaden har økt for arbeidsgiver på grunn av at ordningen er kuttet med to sykefraværsdager.

– Hvis vi tar utgangspunkt i at 50.000 arbeidstakere har blitt sykmeldt på grunn av koronarelatert sykdom de første tre ukene i år, så vil det være 50.000 potensielle søknader om refusjon fra dag 6. Hvis man blir smittet, er isolasjonstid 6 døgn. Det vil normalt medføre 7 fraværsdager før man kan vende tilbake i arbeid, gitt at man ikke fortsatt er syk og derfor er arbeidsufør, sier Simployers HR- og ledelsesrådgiver.

Minst en kvart milliard

Det betyr at det i et normalt koronafravær vil gi arbeidsgiver minst én dag refusjon etter det nye regelverket. Etter det gamle regelverk ville det gitt minst tre dager refusjon fra staten.

– Med en gjennomsnittlig dagslønn på 2.249 kroner, viser Simployers beregninger at disse to ekstra dagene uten refusjon har kostet norske arbeidsgivere like under 225 millioner kroner ekstra de tre første ukene av 2022, sier Atle Torp i Simployer.

Da er ikke sykefraværet i 2021 medregnet, noe som ville gjort tallene langt høyere.

Fortsatt stigende sykefravær

Samtidig er smittetallene fortsatt økende, og myndighetene antar at vi enda ikke har nådd toppen av denne pandemibølgen.

– Med de smittetallene vi har hatt de tre første ukene i 2022 koster det arbeidsgiverne 75 millioner kroner i uken ekstra å betale sykefraværet i fem dager, i stedet for tre som det var tidligere. Når vi vet at smittetallene trolig vil øke i ukene som kommer, betyr det at ekstraregningen fort vil komme over en milliard kroner, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: