Regelendringer fra nyttår

En rekke regler endres fra nyttår. Her har vi samlet noen av endringene fra Finansdepartementets ansvarsområde som bedrifter må ta hensyn til i 2011.
onsdag 29. desember 2010
Lesetid: 1 Minutt

I statsbudsjettet for 2011 meldte regjeringen at de ønsket å endre utskriving av eiendomskatt, slik at kommunene kan skrive ut eiendomsskatt også på næringseiendom benyttet som forretningsbygg uten å måtte skrive ut eiendomsskatt på boliger.
- Gjeldende regler er til hinder for kommuner som ønsker å skrive ut eiendomsskatt på for eksempel kjøpesentre, kontorbygg og hoteller, men ikke ønsker å skrive ut eiendomsskatt i hele kommunen. Denne begrensningen foreslår vi nå å fjerne, sa finansminister Sigbjørn Johnsen da forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem.
Det betyr at kommuner som nå vurderer å innføre eiendomsskatt, kan innføre dette på næringseiendom som kjøpesenter, forretningsbygg og hoteller uten samtidig å skrive ut eiendomsskatt på boliger. Eiendomsskatt er for øvrig skattemessig fradragsberettiget.

Betaling via bank gir fradrag
Som Infotjenester har skrevet om tidligere, er det vedtatt at det fra 1. januar 2011 bare skal gis fradrag etter skatteloven, eller fradrag for inngående merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven når betaling skjer via bank, med mindre betalingen samlet utgjør mindre enn 10.000 kroner. Tilsvarende vilkår er også vedtatt for retten til kompensasjon av merverdiavgift etter lov om kompensasjon av merverdiavgift for kommuner, fylkeskommuner mv.

Unntak fra merverdiavgiftsloven
Alternative helsetjenester er unntatt fra merverdiavgiftsloven bl.a. dersom tjenesteyter er registrert i det frivillige registeret for utøvere av alternativ behandling. Akupunktur, homøopati, osteopati, naprapati, soneterapi, aromaterapi, ernæringsterapi og urtemedisin, kinesiologi og klassisk (svensk) massasje har imidlertid hatt en overgangsordning slik at de har vært unntatt fra loven selv om utøveren ikke har vært registrert i registeret. Denne overgangsordningen utløper 1. januar 2011. Fra 1. januar 2011 er det dermed også for omsetning av akupunktur, homøopati, osteopati, naprapati, soneterapi, aromaterapi, ernæringsterapi og urtemedisin, kinesiologi og klassisk (svensk) massasje et vilkår for å være unntatt fra merverdiavgift at utøveren er registrert i det frivillige registeret.

Flere endringer fra Finansdepartementet finner du her.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: