Oppfordrer til halv skatt i november

Gjennom å trekke halv skatt i november i stedet for desember, kan arbeidslivet bidra til å spre julehandelen gjennom koronaperioden.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 11. november 2020
Simployers økonomirådgiver oppfordrer arbeidsgivere som har mulighet til å trekke halv skatt i november i stedet for desember.

For å gi ansatte bedre økonomisk handlingsrom før jul, skal det bare trekkes halv skatt av lønn utbetalt i november eller desember.  

Mange arbeidsgivere, særlig de som har lønnsutbetaling sent i måneden, har valgt å gjøre halvt trekk i november i stedet for desember. På den måten har arbeidstakerne fått glede av redusert skattetrekk før jul selv om lønnsutbetalingen i desember betales ut like før eller til og med etter jul.

– I år kan det være ekstra gode grunner til å gjøre dette, ettersom man ikke ønsker alt for stort trykk i butikkene rett før jul. Ved å gi ansatte redusert skattetrekk i november, kan vi som arbeidsgivere bidra til at julehandelen sprer seg over en lengre periode. Det kan være et fint bidrag for å hindre koronasmitte, sier Simployers økonomirådgiver Øivind Elvestad.

Ikke egentlig halv skatt

Mange kaller dette halv skatt før jul, men bestemmelsene er egentlig knyttet til lønnen for en bestemt periode. Det er heller ikke slik at det er halv skatt, det er bare forskuddstrekket som er lavere.

– Skattekortet er normalt bygget opp slik at den totale skatten vi skal betale for et inntektsår er fordelt på 10,5 måned. Det vil si vi trekker mer skatt i andre perioder av året slik at feriepengene og lønn før jul kan ha lavere skattetrekk, sier Elvestad.

Arbeidsgiver kan velge måned

Det er arbeidsgiver som velger hvilken måned de ønsker å trekke de ansatte halvt i skatt.

– Trekkfritaket før jul skal også omfatte tilleggsytelser som blir avregnet sammen med lønnen, som overtid, akkordoverskudd, bonuser og lignende ytelser. Dette gjelder bare så langt de samlede lønnsytelser for måneden ikke overstiger gjennomsnittet for tidligere lønnsperioder i inntektsåret, sier Øivind Elvestad i Simployer.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev minst hver 14. dag, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter