OL i arbeidstiden - greit eller ikke?

Du kan nekte ansatte å se på OL på jobben, men som regel vil det virke mot sin hensikt, mener Infotjenesters HR- og ledelsesrådgiver.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule tirsdag 13. februar 2018

I disse dager er det mange arbeidstakere som følger OL-sendingene både natt og dag. På noen arbeidsplasser er det helt uproblematisk, mens på andre kan det føre til at jobben ikke blir gjort tilfredsstillende. 

Kan nekte alt

Utgangspunktet er at arbeidsgiver er i sin fulle rett til å avgjøre om arbeidstakerne skal få følge med på OL eller ikke. Det sier Infotjenesters arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa.

- Arbeidstaker har plikt til å utføre arbeid på jobben, og kan ikke kreve å få gjøre private ting som å følge med i sosiale medier, lese nettaviser eller følge med på OL, sier Gauslaa.

Unntaket er den daglige pausen som alle med arbeidstid mer enn 5,5 timer har krav på. Denne pausen står arbeidstaker i utgangspunktet fritt til å disponere selv.

Bør åpne for OL-titting

Infotjenesters HR- og ledelsesrådgiver Hege Greaker mener det er fornuftig å la ansatte se litt OL i arbeidstiden, dersom det er mulig. Hun mener det kan virke mot sin hensikt å nekte ansatte å følge med.

- Det kan være fornuftig å tillate noen høydepunkter fra OL hvis det er mulig på arbeidsplassen. Det kan være lurt å koordinere felles titting. På den måten får man også utnyttet den felles opplevelsen et slikt mesterskap kan være, sier Greaker. 

Trøtt på jobb

Siden OL arrangeres i Sør-Korea vil mange av øvelsene gjennomføres på natten norsk tid. Arbeidstaker bestemmer selv over sin fritid, og arbeidsgiver kan dermed ikke nekte ansatte å følge med på dette, sier Gauslaa.

- De fleste arbeidstakere klarer nok helt fint å vurdere hvor lenge de kan følge med på slike nattsendinger uten at det går ut over jobben dagen etter. Har imidlertid arbeidstaker vært oppe så lenge at vedkommende ikke klarer å gjøre jobben sin på en forsvarlig måte, kan arbeidsgiver ta tak i dette, f eks gjennom en muntlig eller skriftlig tilrettevisning med eller uten advarsel. I spesielle tilfeller, der arbeidstaker skal utføre arbeidsoppgaver som er risikofylt, vil arbeidsgiver også kunne nekte arbeidstaker å utføre disse dersom det vurderes som uforsvarlig å la arbeidstaker gjøre disse oppgavene.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter