Ny regjering varsler endringer i arbeidsmiljøloven

Retten til å ansette arbeidstakere midlertidig vil bli strammet inn i løpet av de første 100 dagene med ny regjering, varsler Arbeiderpartiet.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
onsdag 15. september 2021
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa

Da regjeringen Solberg i 2015 åpnet for å ansette arbeidstakere midlertidig i 12 måneder uten spesiell grunn, førte det til en stor offentlig debatt og 1,5 millioner arbeidstakere som streiket i protest.

I forbindelse med Stortingsvalget 2021 har Arbeiderpartiet varslet at de vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser i løpet av de første 100 dagene med ny regjering.  

– Vårt inntrykk er at denne regelen ikke har blitt så mye brukt som fagbevegelsen fryktet i 2015. Noe av grunnen er nok at det ble lagt inn en del begrensninger, som karantene og begrensninger i hvor mange som kan ansettes etter denne bestemmelsen samtidig.  Likevel kan det være verdt for arbeidsgivere å merke seg at denne muligheten sannsynligvis vil bli tatt bort i løpet av kort tid, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.  

Vikariat og midlertidig karakter

Dersom regjeringen fjerner muligheten til å ansette arbeidstakere uten noen bestemt grunn i 12 måneder, er vi tilbake til at arbeidsgivere må benytte de andre hjemlene til midlertidig ansettelse i arbeidsmiljølovens §14-9.

– De to viktigste hjemlene for å ansette midlertidig som står igjen da, er muligheten til å ansette midlertidig når arbeidet er av midlertidig karakter og i vikariater for fraværende ansatte. Førstnevnte krever at arbeidet som skal gjøres ikke er en del av det ordinære arbeidet, og har en klar avslutning. Denne hjemmelen kan ikke brukes dersom det settes i gang en ny type arbeid som det er usikkert om det er grunnlag for, sier Gauslaa.  

For at det skal kunne ansettes midlertidig i vikariater, er det et vilkår at en eller flere av virksomhetens arbeidstakere er midlertidig fraværende.

Kan brukes inntil videre

Simployers jurist sier at midlertidig ansettelser som gjøres etter bestemmelsen som regjeringen varsler at de vil fjerne kan brukes inntil videre.

– Vi legger til grunn at arbeidstakere som ansettes i inntil 12 måneder uten noen bestemt grunn etter punkt f i arbeidsmiljøloven §14-9 vil kunne fullføre denne midlertidige ansettelsen, selv om hjemmelen i arbeidsmiljøloven skulle bli tatt bort i løpet av de kommende månedene, sier Gauslaa.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: