Ny lovbestemmelse for foreldrepermisjon

Regjeringen har foreslått en endring i loven for å sikre rettighetene til arbeidstakere som har vært i foreldrepermisjon.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
mandag 4. juni 2012
Lesetid: 1 Minutt

- Det handler om at hvis man er hjemme med barn, så skal man ikke kunne komme tilbake på jobb og oppleve at man er forbigått - at man ikke får den samme lønna og de samme arbeidsoppgavene. Dette er et problem som Likestillings- og diskrimineringsombudet har rapportert mye om, og nå gjør vi det lettere for folk å vite hvilke rettigheter de faktisk har, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen til regjeringen.no.

Rett til stilling, lønnskrav og arbeidsvilkår

Den nye lovbestemmelsen som ministeren foreslår i likestillingsloven, slår fast at arbeidstakere som er eller har vært i foreldrepermisjon har:
- Rett til samme eller tilsvarende stilling
- Rett til å fremme lønnskrav og rett til lønnsvurdering
- Rett til å nyte godt av alminnelige forbedringer i lønns- og arbeidsvilkårene

- Arbeidstakere skal ikke bare ha rett på samme stilling etter foreldrepermisjon, men også rett på forbedringer i arbeidsvilkår og lønn på lik linje med de øvrige ansatte som ikke er i permisjon, sier Thorkildsen.

Lønnsforhandlinger også for arbeidstakere i foreldrepermisjon

Fra før av har arbeidstakere som er i foreldrepermisjon krav på å være med i lønnsforhandlingene. Generelle tillegg som omfatter alle ansatte, eller den gruppen av ansatte som arbeidstakeren tilhører, skal også gis til personer som er i foreldrepermisjon.

Men foreldrepengene beregnes ut fra lønnen arbeidstakeren hadde før vedkommende gikk ut i permisjon. Med mindre det finnes en avtale om lønn under permisjon, har ikke arbeidstaker krav på å få regulert lønnen før vedkommende er tilbake fra permisjon.

Forslaget er en lovfesting av departementets tidligere fortolkning av likestillingsloven, og det innebærer derfor i praksis ikke utvidede rettigheter og plikter.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: