Lavere sykefravær enn noensinne

Sykefraværet fortsetter å gå ned og er nå på det laveste nivået siden målingene startet i 2001.
torsdag 20. september 2012
Lesetid: 1 Minutt

- Det er gledelig å se at nedgangen i sykefraværet fortsetter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.
I går lanserte Nav nyheten om at de har åpnet opp for elektronisk innsending av oppfølgingsplan og 9-ukersrapport fra bedrifters lønn- og HR-systemer. En mulighet du nå har i HRessurs. Og i dag kommer altså statistikken som viser at arbeidsgivere og arbeidstakere nok en periode har klart å redusere sykefraværet i Norge.

5 milliarder kroner spart
Sykefraværet i andre kvartal i år er på 6,0 prosent og har gått ned hele 14,2 prosent siden andre kvartal i 2001, da partene i arbeidslivet signerte avtalen om Inkluderende arbeidsliv for første gang.

- Vi er på riktig vei mot målet i IA-avtalen om en nedgang i sykefraværet med 20 prosent. Det er viktigere enn noen gang å sikre at alle partene i sykefraværsarbeidet er på banen for å bidra til fortsatt reduksjon, sier Bjurstrøm.

Men selv om sykefraværet synker igjen, bruker både staten og norske arbeidsgivere enorme summer til sykepenger og tapt arbeidskraft. I år anslår regjeringen at Folketrygden vil måtte betale 37 milliarder kroner i sykepenger til norske arbeidstakere. Det er likevel fem milliarder lavere enn hva utgiften ville ha vært dersom fraværet var like høyt som det var på samme tid i 2001.

Privat sektor kommer bedre ut av statistikken enn offentlig sektor, som vanlig. I privat sektor var sykefraværet 5,5 prosent i andre kvartal 2012.

Kurs i oppfølging av sykmeldte
- Bedrifter i privat sektor har all grunn til å være fornøyde. Når vi går ned på virksomhetsnivå, ser vi mange gode resultater. Samtidig ser vi stor variasjon i sykefravær mellom virksomheter innenfor samme bransje, fylke også videre. Dette sier oss at det er et potensial for å redusere sykefraværet ytterligere, sier Nav-direktør Joakim Lystad til dinepenger.no.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: