Nå kan eiere ta ut 70.000 skattefritt

Forandring i aksjeloven kan frigjøre over 2,5 milliarder kroner ny kapital i Norge.
torsdag 12. januar 2012
Lesetid: 2 Minutter

To av tre norske aksjeselskaper hadde ved utgangen av 2011 nøyaktig 100.000 kroner i aksjekapital. Mange sannsynligvis på grunn av at det var minimumsbeløpet loven krevde. Nå har kravet til kapital blitt redusert til 30.000 kroner fra og med 2012. Det innebærer at mange norske AS nå kan dele ut 70.000 skattefrie kroner til sine eiere.

Hvis en tredel av selskapene med 100.000 kroner i aksjekapital velger å sette ned denne til 30.000, vil det kunne frigjøre 2,5 milliarder kroner som i dag er låst fast.

Lovendringen vil dermed kunne øke fleksibiliteten for selskapene ved at aksjekapitalen bedre blir tilpasset selskapets konkrete behov. Lovforslaget krever ikke at den reduserte aksjekapitalen skal brukes til investeringer i selskapet.

50 prosent flere AS
Det nye kravet til aksjekapital vil trolig også føre til at det blir stiftet flere nye aksjeselskaper her i landet. I Sverige økte registreringen av nye selskaper med 50 prosent da de endret sin tilsvarende lov i 2010, og Brønnøysundregistrene venter samme utvikling i Norge.

Mange av de nye aksjeselskapene vil trolig komme som følge av at enkeltpersonforetak blir omdannet til aksjeselskaper. Det er mer enn 357 000 registrerte foretak i Norge i dag, og nesten halvparten er enkeltpersonforetak og norskregistrerte utenlandske foretak (NUF). Den nye aksjeloven vil endre dette bildet betydelig, noe som også er en hovedhensikt med lovendringen.

- En stor fordel med å velge aksjeselskap framfor enkeltpersonforetak er at eierne slipper unna med langt lavere risiko. Nå kan risikoen ligge på beskjedne 30.000 kroner hvis selskapet går over ende, sier rådgiver Hans Petter Andersen i Infotjenester.

Flere lovendringer?
Redusert krav til aksjekapital er bare starten på moderniseringen av aksjeloven. I utredningen fra Gudmund Knudsen ligger også forslag om å forenkle generalforsamlingen og skjerpe kravene til styrearbeid. Selv om det allerede i dag er mulig å avvikle generalforsamlingen på en ganske uformell måte, hvis aksjeeierne er enige om det, ønsker Knudsen å gjøre den enda enklere. Blir hans forslag gjennomført kan selskaper avvikle generalforsamlingen via sms eller e-post i framtiden.

I følge lovavdelingen i Politi- og justisdepartementet jobber de fortsatt videre med resten av utredningen. Den delen som omhandler kravet til aksjekapital ble iverksatt allerede fra 1. januar 2012 fordi den var mulig å skille fra de andre forslagene.

NB! Denne muligheten gjelder ikke for aksjeselskap som etter at endringen i 2003 kom, skrev opp aksjekapitalen fra 50.000 til 100.000 ved en fondsemisjon, fordi økningen av aksjekapitalen da bare var en regnskapsmessig transaksjon. Dersom disse selskapene tar ut 70.000 av egenkapitalen, blir det med andre ord 28 prosent skatt på 50.000 av det beløpet.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: