Ber arbeidsgivere gi permisjon under 22.juli-rettssaken

Men Infotjenesters ekspert på trygderett advarer mot konsekvensene.
fredag 30. mars 2012
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Om to uker starter Norges-historiens største rettssak i Oslo tingrett. Nå oppfordrer arbeidsministeren ledere til å være rause med fri og tilrettelegging til berørte parter.

Flere tusen nordmenn er berørt av terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22.juli, enten ved at de selv var til stede eller at de har mistet noen av sine nærmeste.

Saumfarte lovverket

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har fått sitt embetsverk til å gjennomgå loven for å se om det finnes rettigheter for ansatte til å ta ut permisjon for å følge rettssaken.

Men der fant de ingenting.

- Det gjør det ikke med mindre man skal vitne, men det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å utvise raushet og medmenneskelighet og hjelpe dem som er berørt av rettssaken. Arbeidsgiver kan bidra ved å gi permisjon, mulighet til å følge nyhetsdekningen av saken på TV eller gi de berørte mulighet for å trekke seg unna diskusjonene om temaet dersom det skulle være nødvendig, sier Bjurstrøm til Aftenposten.

Men trygderettsrådgiver Berit Stokstad i Infotjenester minner om at det er en risiko for arbeidstaker å ta permisjon dersom vedkommende skulle bli syk.

- Permisjoner over 14 dager, både med og uten lønn, medfører bortfall av rett til sykepenger, omsorgspenger, opplæringspenger, pleiepenger og opptjening av foreldrepenger, påpeker Stokstad.

Og når permisjonen er over og arbeidet gjenopptas, må den ansatte være arbeidsfør i minst fire uker for å opptjene nye rettigheter til sykepenger og omsorgspenger fra arbeidsgiver. Egenmelding ved egen sykdom kan først benyttes etter to måneder.

- Ved permisjon på en måned og mer, bortfaller også retten til sykepenger fra NAV, påpeker Stokstad.

Hun vil råde arbeidstakere til heller å vurdere redusert arbeidstid.

- Det er et godt forslag. Arbeidsmiljøloven regulerer retten til redusert arbeidstid. Det medfører selvsagt redusert lønn, men sykepengeretten opprettholdes, riktignok med noe reduksjon i sykepengegrunnlaget.

Trond Henry Blattmann er leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22.juli. Han mistet selv sin 17 år gamle sønn på Utøya og understreker nå at arbeidsgivere må ta høyde for at de berørte vil reagere på ulike måter når rettssaken starter.

- Bare i støttegruppen har vi over 1000 medlemmer, men i Regjeringskvartalet alene er det over 3000 ansatte. Dette er en svært stor gruppe mennesker med mange ulike behov. Noen vil følge saken, andre vil gjerne ha behov for å reise bort. Her finnes det ikke noe ensartet svar, sier Blattmann til Aftenposten.

Tilpasser arbeidet i eget departement

I Bjurstrøms eget departement er det mange som ble hardt rammet 22. juli 2011. En av hennes ansatte ble drept og mange ble skadet.

- Vi har løst det ved at vi setter opp tv-apparater der man kan følge nyhetsdekningen. Dette er noe som påvirker mange departementsansatte ekstremt mye. De har opplevd at hele arbeidsplassen deres ble blåst i luften. Vi vil også legge til rette for å gi permisjon der det er behov. Samtidig er vi oppmerksomme på at noen vil ha behov for å skjerme seg fra saken, og da er det også viktig at vi gir dem rom til å trekke seg tilbake, sier arbeidsministeren.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: