Ledere kan ikke sykepengereglene

Vi har testet norske lederes kunnskaper om sykepengeordningen, og resultatet er nedslående. Sjekk om du kan regelverket bedre enn norske ledere.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule tirsdag 22. mars 2016
Lesetid: 1 Minutt

Infotjenester har fått analysebyrået Norstat til å undersøke hvordan det står til med kunnskapen om sykepengeordningen blant norske ledere.

I undersøkelsen ble 600 ledere presentert for 15 påstander om sykepenger, som de skulle ta stilling til om var riktige eller gale.

Dårligst i små virksomheter

Resultatet av undersøkelsen er nedslående. Bare på 4 av de 15 påstandene var det mer enn halvparten av lederne som svarte riktig. På noen av påstandene var det mindre enn 20 % som svarte riktig.

Mens norske ledere i gjennomsnitt svarte riktig på 43 % av påstandene, er resultatet noe bedre for virksomheter med mer enn 50 ansatte. Der svarte lederne riktig på 53 % av påstandene.

Nederst kan du gå gjennom de samme 15 påstandene, og se hvordan det står til med dine kunnskaper om sykepenger.

Skuffende, men ikke overraskende

Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgivere er hver uke ute og veileder norske virksomheter som ønsker å redusere sykefraværet. De ser at kunnskapene ofte er mangelfulle, særlig når det gjelder arbeidsgivers muligheter.

- Resultatet i denne undersøkelsen er i tråd med det vi erfarer ute på kurs for ledere. Mange har mangelfull kunnskap om disse temaene, og det er synes å være mange fastgrodde vrangforestillinger om sykepenger der ute, sier trygderettsekspert Atle Torp.

Fører til unødvendig høyt sykefravær

Atle Torp sier gode kunnskaper om rettigheter, plikter og virkemidler ved sykefravær er helt vesentlig for å redusere sykefraværet. I tillegg kan det være svært dyrt for arbeidsgivere å gjøre feil med beregning av sykepenger.

- Det er viktig at både arbeidstakere og arbeidsgivere kjenner til hvilke rettigheter og plikter de har ved et sykefravær. Virksomheter som har et godt og bevisst forhold til dette klarer å redusere sykefraværet, sier Torp.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: