Mange vil gi ansatte julebonus i år – da er det viktig å huske dette

Etter et krevende år i pandemiens tegn er det mange arbeidsgivere som ønsker å påskjønne sine ansatte litt ekstra med et julegratiale eller en julebonus.
Anne Mørk-Løwengreen, Content producer
schedule onsdag 16. desember 2020
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

– Det er mange som har ringt inn til vår fagsupport og vil vite om en slik julebonus blir en del av feriepengegrunnlaget. Svaret på det spørsmålet er ja, sier jurist i Simployer, Ragni Myksvoll Singh.

Bonus er arbeidsvederlag

Det er mange som blir overrasket over at det skal beregnes feriepenger på bonus.

– Det er ferieloven § 10 som regulerer hva det skal beregnes feriepenger av, og her står det at det skal beregnes feriepenger av alt arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret. De fleste typer bonuser vil knytte seg til en ekstra arbeidsinnsats, og vil derfor også regnes som arbeidsvederlag som det beregnes feriepenger av. Det er vanskelig å finne eksempler på bonuser som ikke faller i den kategorien, forteller Myksvoll Singh.

Kan fravikes ved tariffavtale

Dersom virksomheten er bundet av tariffavtale kan det være andre regler som gjelder.

– Reglene i ferieloven om beregning av feriepenger fra arbeidsgiver, kan fravikes ved tariffavtale. Så dersom virksomheten er bundet av tariffavtale må de i så fall sjekke om dette er regulert der, sier Myksvoll Singh.

Hvordan skal skattetrekket gjøres?

Det er mange arbeidsgivere som spør oss hvordan skattetrekket skal gjøres på denne julebonusutbetalingen. Det er spesielt spørsmålet om tabell eller prosent, samt halv skatt om skaper utfordringer.

Siden bonusen har en lengre opptjeningsperiode enn den vanlige månedslønnen skal prosentdelen av skattekortet benyttes. Dette gjelder alle tilleggsytelser som har lang opptjeningsperiode, for eksempel overtid, bonuser og etterbetalinger.

Ikke en del av trekkfritaket

Bonusen vil ikke være en del av trekkfritaket i lønn før jul. Her har vi en begrensning på såkalte tilleggsytelser, som innebærer at det kun kan trekkes “halv skatt” inntil gjennomsnittet av utbetalingen av slike ytelser hittil i år. Siden det ikke er utbetalt slik bonus tidligere i år er dette gjennomsnittet null, og det må trekkes normal skatt (prosenttrekk) av utbetalingen.

– Noen lønnssystemer håndterer dette automatisk, mens andre overlater til lønnsmedarbeideren å gjøre dette manuelt, sier Simployers skatterådgiver, Espen Øren

 

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: