Mange sliter med å følge regelverket for pendling

Grensene mellom yrkesopphold og pendleropphold er vanskelige å tegne opp, og det samme gjelder skillet mellom pendlerreise, yrkesreiser og arbeidsreiser.
Magnus SchaftInnholdsprodusent
onsdag 26. oktober 2022
Lesetid: 3 Minutter
– Reiseutgifter er det vi ofte holder internkurs i, og da særlig pendlerområdet. Fordelen med slike internkurs er jo at de virksomhetene som leier oss inn sender sine scenarier og caser over i forkant, slik at vi kan forberede et kurs som går konkret på de pendlerne de har, forklarte Espen Øren til sin programlederkollega Atle Torp i Lønnspraten.

– Utfordringen med pendlerreglene er rett og slett et dårlig og usammenhengende regelverk. Det ser vi utslag av i media med politikere som bryter reglene, for eksempel. De bruddene som er gjort på Stortinget er jo brudd på den delen av regelsettet som er ganske klart, men det er veldig mye knyttet til pendling som er veldig vanskelig, uttalte Simployers økonomirådgiver Espen Øren i forrige utgave av Lønnspraten, Simployers egen lydfil-serie for Faghjelp-abonnenter.

I sendingen kom Øren med et eksempel på hvorfor pendlerreglene er så vanskelig:

  • En ting er å vurdere om selve oppholdet er pendleropphold
  • Det andre er om reisen er en pendlerreise (besøksreise til hjemmet)

– Det ene inntreffer raskere enn det andre. Det blir fortere pendlerreiser enn pendleropphold. Du kan være på et yrkesopphold, men ha pendlerreise. Det er litt rart. Både Finansdepartementet og Skattedirektoratet har sagt i flere år at de jobber med disse pendlerreglene, så vi får nå se om det blir noen løsning, sa Øren i Simployers radiostudio. I et innlegg i Dagens Næringsliv har Øren også tidligere tatt opp behovet for regelendringer.

Slik er reglene:

  • Besøksreiser får du allerede når du har vært hjemme mer enn én helg
  • Konsekvensen av at disse reisene blir pendlerreiser istedetfor yrkesreiser er mindre i trekkfri kilometergodtgjørelse
  • Det blir 1,65 kr km i stedet for 3,50 kr skattefritt
  • Det er også begrensninger i hvor mange kilometer som dekkes skattefritt
  • Man må skatte av parkering på flyplassen

Yrkesopphold og pendleropphold

– Når det gjelder selve oppholdet, så er det ingen klare grenser på hvor lenge du må være borte før det blir går over fra å være et yrkesopphold til et pendleropphold. Men normalt så vil det være et pendleropphold hvis det er mer enn 6 måneder. Men ikke nødvendigvis, og det er jo her det blir litt rart at en som oppfattes som en pendler og som har pendlerreiser hjem, kanskje likevel er på et yrkesopphold. Så det kan være en vanskelig avgjørelse og vurdering å ta, mente Espen Øren.

Økonomirådgiveren viste også til et pussig utslag av reglene:

– En av konsekvensene av reglene er at hvis du bor et sted med kokemulighet, eksempelvis en leilighet hos venner og kjente, så kan du få skattefri dekning av mat hvis det er yrkesopphold, men ikke hvis det er pendleropphold!

Redegjørelsen til Øren om pendlerproblematikken kom i en spesialutgave av Lønnspraten som omhandlet hvilke temaer som er mest aktuelle for bedriftsinterne kurs, som er kurs Simployer-rådgiverne stadig avholder, enten som heldagskurs ute hos kunde eller kortere sesjoner via nettmøte.

Hør her

Trykk på avspillingsknappen under for å høre et utdrag av Lønnspraten. Hør Simployers juridiske rådgiver Atle Torp fortelle om arbeidsgiverperioden ved sykdom og refusjon av sykepenger fra NAV:

 

 

Ny episode av Lønnspraten!
En stor del av jobben til Simployers rådgivere er å holde bedriftsinterne kurs for virksomheter. Dette er skreddersydde kurs der hver enkelt virksomhet bestemmer akkurat hva de ønsker som temaer. I denne episoden av Lønnspraten har Espen Øren fått besøk av Atle Torp, som har avholdt svært mange internkurs, og han prater litt om hvilke temaer som er etterspurte, og hvilke måter internkurs kan avholdes på. Han er innom sykepenger og foreldrepenger, mens Espen røper hva som er det store temaet når det kommer bestillinger på kurs innenfor skatteområdet.

Hvis du er abonnent på Simployer Faghjelp kan du høre hele episoden her

PS! Om du lurer på hva Simployer kan tilby når det kommer til internkurs, kan du ta en titt her: Skreddersydd opplæring for din virksomhet

GRATIS GUIDE: Egenmelding for arbeidsgiver

Når kan en ansatt bruke egenmelding ved sykdom, og når må de til legen? Hva må du som leder kontrollere når en ansatt leverer egenmelding?

Bli bedre på håndtering av egenmeldinger

Del siden: