Må kunne bestemme egen arbeidstid

- Ansatte og arbeidsgivere må selv kunne avgjøre hvordan arbeidstiden best kan utnyttes i den enkelte virksomhet. Det sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke (tidligere HSH) til Kompetanse.
onsdag 12. oktober 2011
Lesetid: 1 Minutt

Organisasjonen vil nå fortsette presset mot regjering og opposisjon for å myke opp og modernisere regelverket.
- Dagens arbeidsmiljølov er tilpasset et industrisamfunn, mens det nå er kunnskapsbedrifter og tjenesteleverandører som dominerer. Begrepet normalarbeidstid må fjernes for å tilpasse regelverket de krav ulike bransjer har i dag, sier Madsen.

Uforutsigbart
En undersøkelse Infotjenester gjennomførte tidligere i år viste at 70 prosent av lederne i norske bedrifter ønsker mer fleksible arbeidstidsbestemmelser og tror at de ansatte ønsker det samme.

- Vi er enige i at det må finnes et tak på arbeidstid og et sett regler som partene må følge, men vi må åpne for at ulike bransjer må kunne avtale ulike ordninger lokalt, og vi ser gjerne at bedriftens verneombud tar del i forhandlingene. I dag sliter mange med å overholde reglene. Skal man fravike de, må man enten søke arbeidstakerorganisasjonen, hvis man er organisert eller Arbeidstilsynet hvis man ikke er organisert. Når vi vet at Arbeidstilsynets lokalavdelinger behandler søknader ulikt blir det urettferdig og uforutsigbart.

Lokal tilpasning
Hovedorganisasjonen Virke representerer mer enn 200 000 arbeidstakere i mer enn 15 000 virksomheter og mener at lover og regler må reflektere at arbeidsgivere, medarbeidere og forbrukere ønsker større fleksibilitet i hverdagen.

- Da må vi ha et arbeidsliv som er basert på åpenhet og ansvarlighet. Vi tror det er virksomhetene og deres ansatte selv som vet hva som er best for nettopp sin arbeidsplass, og at de derfor bør få mulighet til for eksempel å jobbe mer én del av året og mindre en annen del.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: