Lovfeste rett til utvidet egenmelding – en god idé?
Folketrygdloven er i dag utstyrt med en minimumsregel som forteller at arbeidsgiver må tillate inntil tre dager med egenmelding i arbeidsgiverperioden, fordelt på fire tilfeller per 12 måneder. Det man derimot ikke ve,t er at de selv kan bestemme om denne retten skal utvides.
– Mange arbeidsgivere vi snakker med har kanskje ikke tatt den helt store vurderingen på hvorfor man har den ordningen man har. Den litt seiglivede myten om det kun er virksomheter med IA-avtale som kan utvide egenmeldingsordningen lever fortsatt, sier Brostrøm.
Alt du trenger å vite om egenmelding
Når kan en ansatt bruke egenmelding og hva må du som leder ha kontroll på?
GRATIS GUIDE: Egenmelding for arbeidsgiver
– Ikke nytt
At en virksomhet selv kan avgjøre hvor mange egenmeldingsdager som er tillatt er ikke noe nytt. Stortinget vedtok i 2019 en regel som forteller at alle virksomheter er pålagt å drøfte utvidet egenmeldingsrett.
– Slike drøftingsregler er som regel begrunnet med gode intensjoner, men det kan diskuteres hvilken effekt det gir. Drøfting av virksomhetens ordning for egenmelding kunne jo vært en ypperlig anledning til å diskutere sykefravær som helhet i virksomheten, men jeg tviler på om det har skjedd i særlig stor utstrekning, forteller Brostrøm.
LO vil lovfeste flere egenmeldingsdager
LO foreslår i disse dager å lovfeste arbeidstakers rett til utvidet egenmelding. Simployers rådgiver mener at det kan være et klokt tiltak, men understreker samtidig det at ulike endringer i sykelønnsordningen må ses i sammenheng.
– Om en lovendring om utvidet rett til egenmelding vil gi noen mirakelkur for sykefraværet er vel heller tvilsomt, men det som ikke er tvilsomt er at utvidet egenmeldingsrett vil kunne gi klarere signal om at arbeidsgivere og arbeidstakere skal ha direkte dialog om sykefraværet, sier Brostrøm.
Dette bekreftes av helsedirektoratets veileder til sykmeldere (fastleger) som oppfordrer til færre sykemeldinger i tilfeller av kortvarige helseplager som ikke krever videre behandling og utredning.
– Det er på mange måter et paradoks at fastlegene oppfordres til å ansvarliggjøre pasienter som ikke har behov for behandling og utredning gjennom å ikke skrive ut sykemelding, samtidig som man kun pålegger virksomheter å drøfte utvidet egenmeldingsrett. I veiledningen til fastlegene innrømmes det jo at en sykemelding vil kunne fungere som et hinder for dialogen mellom partene som er direkte involvert, altså arbeidsgiver og arbeidstaker, og jeg mener det er et tankekors i hele denne diskusjonen, avslutter Brostrøm
Glem excel-ark og manuelle prosesser i lønnsjusteringsprosessen!
Simployer lønnsjustering gir støtte i alle deler av prosessen gjennom å skape tydelighet for samtlige aktører involvert i prosessen.