Kritisk til ny ordning for syke barn-dager

Simployers rådgivere mener den nye ordningen for syke barn-dager ved stengte skoler og barnehager vil slå urettferdig ut, og tror det blir behov for flere endringer i høst.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule torsdag 17. september 2020
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Nylig utvidet regjeringen ansattes mulighet til å bruke omsorgspenger, eller syke barn-dager som det ofte kalles, når skoler og barnehager holder stengt lokalt.

Ansatte kan da få en skriftlig bekreftelse fra skole eller barnehage, og vil da ha rett til å være hjemme med syke barn i perioden skolen eller barnehagen er stengt.

Vil få tilfeldige utslag

Simployers juridiske rådgivere mener dette er en ordning som vil få tilfeldige utslag, blant annet knyttet til om skolen eller barnehagen holder stengt tidlig eller sent på høsten. Grunnen er at foreldrene først må bruke opp de 10 ordinære dagene med omsorgspenger, før de kan benytte den utvidede muligheten ved stengte skoler.

– Det betyr at hvis skolen stenger i dag, så har du trolig dager igjen av opprinnelig kvote, og må bruke denne først. Blir barnet syk senere i høst, som ikke dreier seg om stengt skole eller barnehage, så har du ingen rett til omsorgspenger om den opprinnelige «1. juli-kvoten» er brukt opp. Dermed vil det gi tilfeldige utslag for når skolene stenger, nå eller langt senere i høst, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

Burde vurdert sideregnskap

Simployers rådgivere mener det ville være mer hensiktsmessig å opprette et sideregnskap med omsorgspenger som NAV dekker fra første dag i tilfeller med stengt skole eller barnehage.

– Ordningen som nå er innført vil trolig føre til at regjeringen må komme med nye tiltak, dersom mange foreldre sitter med sykt barn i november og desember og har brukt opp kvoten i september og oktober på grunn av stengte skoler og barnehager. Risikoen er jo at disse foreldrene sender småsyke barn på skolen, og det ønsker ingen, sier Brostrøm i Simployer.

Får alle ansatte god og riktig informasjon samtidig? 

Med en personalhåndbok fra Simployer, sikrer du felles oversikt over rettigheter, plikter og velferdsordninger i virksomheten. Les mer om personalhåndbok fra Simployer her

Del siden: