Krever slutt på politikernes skattefordel

Stortingspolitikerne har innvilget seg selv gunstige skatteregler som gjør at de kan få mer enn dobbelt så mye som alle andre i skattefri bilgodtgjørelse ved hjemreise. – Urimelig, mener Simployers skatteekspert.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 28. februar 2018
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

URIMELIG: Simployers skatteekspert og økonomirådgiver Øivind Elvestad mener det er urimelig at stortingspolitikerne har gitt seg selv gunstigere skatteordninger enn andre arbeidstakere.

Norske arbeidsgivere har mulighet til å dekke hjemreisen skattefritt for ansatte som må bo borte fra hjemstedet på grunn av jobben.

Hvor mye arbeidstakeren kan få skattefritt er imidlertid avhengig av om den ansatte også jobber når han er hjemme.

- I enkelte tilfeller kan det være tvil om en hjemreise i helgen er en besøksreise til hjemmet eller en yrkesreise. Skatteetaten har uttalt at dersom reisen til hjemstedet hovedsakelig har private formål skal reisen regnes som en besøksreise til hjemmet og ikke en yrkesreise, sier Simployers økonomirådgiver og tidligere ligningssjef Øivind Elvestad.

Stor skatteforskjell

Skattemessig er det stor forskjell på om reisen blir klassifisert som en yrkesreise eller besøksreise til hjemmet.

Når den ansatte er på yrkesreise kan arbeidsgiver utbetale kr 3,50 i kilometergodtgjørelse skattefritt. I tillegg kan arbeidsgiver dekke parkering for eksempel på flyplassen skattefritt på yrkesreisen. Dersom hjemreisen skal anses som en besøksreise til hjemmet er den skattefrie satsen kr 1,56 pr. km.

Kilometersatsen som arbeidstakeren kan motta skattefritt ved bruk av egen bil er mer enn dobbelt så høy ved yrkesreise som dersom reisen blir vurdert som en besøksreise til hjemmet.

Stortingspolitikerne får laveste skatt

Stortingspolitikerne har imidlertid vedtatt at de skal slippe å gjøre denne vurderingen; og at de skal følge de mest gunstige skattereglene uansett.

Bakgrunnen for vedtaket som ble gjort for noen år siden, var at politikerne av og til deltar i arrangementer med lokallaget i partiet mens de er på hjemstedet. Derfor har de vedtatt at alle deres egne hjemreiser skal regnes som yrkesreiser, uansett hva de gjør når de er hjemme.

- Denne regelen gjelder bare for politikere på Stortinget. Andre pendlere må gjøre en vurdering av om reisen hovedsakelig har private formål. Etter min vurdering er dette urimelig forskjellsbehandling av skattyterne, og kan bidra til å undergrave tilliten til skattesystemet. Politikernes jobb er ikke så spesiell at det er vanskeligere for dem enn for andre å vurdere om det er en besøksreise eller en yrkesreise. Jeg mener det er på høy tid at stortingspolitikerne fjerner denne skattefordelen de har innvilget seg selv, sier Elvestad.

124 % mer skattefri godtgjørelse

Elvestad trekker frem et eksempel som illustrerer forskjellen: Dersom en stortingsrepresentant reiser fra Oslo til Lillehammer for å besøke ektefellen en helg, vil vedkommende få en skattefri bilgodtgjørelse på 3,50 kr pr. kilometer.

En anleggsarbeider som er bosatt på Lillehammer og ansatt i et entreprenørfirma som har et byggeoppdrag i Oslo og som ønsker å reise for å besøke ektefellen i helgen kan få 1,56 kr i skattefri bilgodtgjørelse.

Stortingsrepresentanten får altså 124 % høyere bilgodtgjørelse skattefritt.

Hvorvidt kr 3,50 eller kr 1,56 skal være den skattefrie satsen er ikke Elvestad så opptatt av, men det skal være likhet og samme vurdering for alle.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter