Kan spare titusener i avgift på at ansatte jobber hjemme

Ulike kommuner har ulik arbeidsgiveravgift. Når den ansatte bor i en kommune med lavere avgiftssats enn virksomheten, kan arbeidsgiver spare penger på hjemmekontor.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
tirsdag 15. juni 2021
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Simployers økonomirådgiver Espen Øren sier arbeidsgivere kan spare penger dersom ansatte jobber i en annen kommune enn virksomheten holder til i.

Arbeidsgiveravgift skal som hovedregel beregnes på grunnlag av avgiftssatsen som gjelder i den kommunen hvor arbeidsgivers virksomhet er registrert og hvor arbeidsgiver anses å drive sin virksomhet. Det er i praksis den kommune hvor foretaket er registrert i enhetsregisteret.

Hvis virksomheten har registrerte underenheter (avdelingskontor, filialer o.l.) anses de som egen beregningsenhet for arbeidsgiveravgift.

- Hvis arbeidstakeren utfører hoveddelen av arbeidet på hjemmekontoret, skal arbeidsgiveravgiften beregnes med den satsen som gjelder i hjemkommunen til den ansatte. Hvis denne kommunen har en lavere sats, vil arbeidsgiver spare penger når den ansatte jobber mer enn 50 prosent på hjemmekontor, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.

Aktuelt i Trøndelag og Nord Norge

I Trøndelag er det mange kommuner som har lav sats, mens fylkeshovedstaden Trondheim befinner seg i sone 1 som har 14,1% arbeidsgiveravgift. I omkringliggende kommuner som Selbu, Frosta, Midtre Gauldal, Meråker og Rennebu er det lavere satser.

-Er virksomheten lokalisert i Trondheim og har en ansatt som for eksempel har hjemmekontor i Selbu tre dager i uka, sparer man for eksempel 12.600 kroner i året. En tilsvarende ansatt som bor i Rennebu, som ligger i sone 3, gir en besparelse på 27.720 kroner. Med mange ansatte i en virksomhet kan besparelsene være betraktelige, sier Øren.

Er man lokalisert i Tromsø vil besparelsene være enda større, da Tromsø er alene om å ha høy sats i Nord-Troms.

Aktuelt rundt mange store byer

Andre kommuner i Norge som kan gi besparelser ved å ligge i nærheten av en «storby» er

  • Evje og Hornnes (Kristiansand)
  • Drangedal og Nome (Skien/Porsgrunn)
  • Sigdal (Drammen)
  • Kongsvinger og Sør-Odal (Oslo/Lillestrøm)
  • Gausdal, Nordre Land og Ringebu (Lillehammer/Gjøvik).

- Nå som vi sakte, men sikkert nærmer oss en post-covid tilværelse, kan det være lønnsomt å ha slike tanker i hodet når man planlegger hjemmekontorsituasjonen fremover. Det kan være penger å spare på å la de ansatte jobbe 3 dager i uken hjemmefra, sier Espen Øren i Simployer

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: