Kan gi advarsel for brudd på smittevernregler

Ansatte som reiser på ferie til utlandet i strid med helsemyndighetens råd kan få en advarsel fra arbeidsgiver.
mandag 15. juni 2020
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum sier arbeidsgivere kan gi advarsel til ansatte som reiser i strid med rådene fra helsemyndighetene

Simployers rådgivere har den siste tiden fått flere spørsmål fra arbeidsgivere som er bekymret for at ansatte skal reise utenlands og pådra seg karantene og i verste fall også smitte av covid-19 i ferien.

Noen ansatte tenker at de kan jobbe på hjemmekontor i 14 dager etter ferien, mens de sitter i karantene.

–Utgangspunktet er at arbeidsgiver ikke kan nekte ansatte å reise til utlandet, da arbeidstaker selv bestemmer over egen fritid. Slik situasjonen er nå, hvor myndighetene pålegger karantene ved hjemkomst, mener vi imidlertid at arbeidsgiver må kunne pålegge arbeidstaker til å ikke reise til utlandet, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Kan gi advarsel for brudd

Simployers rådgivere mener at dersom arbeidstaker ikke overholder et slik pålegg så må arbeidsgiver kunne gi advarsel for dette.

– Vi mener også at arbeidsgiver må kunne si at hvis du reiser til utlandet, og det blir karantene- så må du legge karantene til siste del av ferien og ikke til tiden når du er tilbake på jobb, sier Simployers jurist.

Ikke krav på sykepenger

Camilla Schie-Veslum i Simployer minner om at det ikke er rett til sykepenger for arbeidstakere som frivillig setter seg i en situasjon som gir karantene.

– Det fremgår av forskrift at personer som bryter nasjonale myndigheters reiseråd og som derfor får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge kan tape retten til sykepenger. Dersom den ansatte da reiser ut til tross for anbefaling om å ikke reise vil de kunne nektes sykepenger i den karantenen som oppstår når de returnerer til Norge. Dette gjelder også i arbeidsgiverperioden, sier Schie-Veslum.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: