Hvor syk må man være for å bli hjemme?

Stormberg-sjefen hisset på seg mange ved å si at det er betenkelig at arbeidstakere er hjemme fra jobb med lungebetennelse. Hvor går egentlig grensen for hva som er syk nok til å være hjemme fra jobb?
mandag 3. november 2014
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Berit Stokstad

Grensene for når en arbeidstaker er syk nok til å være hjemme fra jobben har vært flittig diskutert de siste dagene. Bakgrunnen er at Stormberg-gründer Steinar Olsen la ut en video der han blant annet sa at det er betenkelig å være hjemme med influensa, feber, vondt i hodet, lungebetennelse eller bihulebetennelse.

Senere har han moderert utsagnet noe, og innrømmet at eksemplene ikke var heldig valgt. Diskusjonen om alvorlighetsgraden av lungebetennelse gjorde at debatten om holdninger til sykefravær har havnet litt i skyggen.

- Den enkelte medarbeider skal selv vurdere om for eksempel en forkjølelse, hodeverk, lungebetennelse eller vondt i ryggen skal føre til fravær eller ikke. Det er lov å gå på jobb når man er syk, og det er lov å være hjemme, skriver Olsen i bloggen.

Plikter å oppgi funksjonsevne

Simployers trygderettsrådgiver Berit Stokstad jobber hvert år sammen med en lang rekke bedrifter for å hjelpe til med å redusere sykefraværet. Hun minner om at arbeidsgiver siden 2002 har hatt gode muligheter gjennom lovverket til å vurdere om den ansatte har reelt behov for å være hjemme eller ikke.

- Arbeidstaker har plikt til å opplyse om sin funksjonsevne, og har også plikt til å være med på tilretteleggingstiltak. Det betyr at selv om arbeidstakeren ikke må opplyse om selve diagnosen, har han plikt til å opplyse om hva han klarer å utføre av arbeid. Har en arbeidstakeren for eksempel brukket beinet, skal han opplyse om at han har problemer med å stå og gå. I en slik situasjon kan ikke arbeidstakeren nekte å utføre arbeid som er tilrettelagt for å gjøres sittende, sier Stokstad.

Dette er regulert gjennom folketrygdlovens §8-8.

Forenlig med å jobbe

Berit Stokstad i Simployer mener det er viktig å ha fokus på «hva som er forenelig med» å gjøre noe arbeid. Det er et begrep som ofte brukes i klagesaker ol.

- For noen vil en lungebetennelse bety at man er veldig syk og sengeliggende, mens andre kan være i arbeid. Mange vil tenke at lungebetennelse helt klart er gyldig fraværsårsak, selv om vedkommende klarer å gjøre mye annet. Når arbeidsgiver er kjent med at den syke klarer å utføre private aktiviteter som er forenelig med å kunne gjøre noe arbeid, har vedkommende ikke gyldig fraværsgrunn og arbeidsgiver kan kreve at vedkommende kommer på jobb eller alternativt nekte å betale sykepenger, sier Stokstad.

Hva med smittefare?

Funksjonsevnen er med andre ord det som styrer retten til å være hjemme.

Men hva med faren for å smitte kolleger, og dermed bidra til enda høyere sykefravær i bedriften?

- Smittefare er selvfølgelig noe man alltid må vurdere. Ved noen sykdommer vil det være forskrifter/retningslinjer som begrenser muligheten for å være i arbeid. Mens en forkjølelse for de fleste ikke vil være en grunn til å være hjemme, ettersom viruset er overalt og vanskelig å unngå uansett, sier Stokstad.

Gratis guide med hjelp til å kutte sykefraværet

Vi har laget en gratis guide som hjelper deg med å kutte sykefraværet, spare penger og bygge en frisk kultur! 

Les mer og last ned gratis

Del siden: