Hva kan arbeidslivet lære av tegneserier?

Lunch-skaper Børge Lund parodierer det norske arbeidslivet på en måte svært mange kjenner seg igjen i. Kanskje vi kan lære noe av det?
mandag 24. oktober 2016
Lesetid: 2 Minutter

Børge Lund har gjort kjempesuksess med tegneserien Lunch, som lager humor av byråkrati, (u)kultur, spesielle personligheter og frustrasjoner i norsk arbeidsliv. Med tanke på hvor populær serien har blitt, er det grunn til å anta at mange kjenner seg igjen i de mer eller mindre bisarre situasjonene som oppstår i Lunch.

Overrasket over tilbakemeldinger

Børge Lund sier han ikke hadde ventet at han skulle treffe så godt.

- Det er kanskje et tegn i tiden, men også litt overraskende. Jeg er overrasket over hvor mange bransjer som kjenner seg igjen i hele spekteret fra offentlig til privat, fra bank til produksjon. Det som er mer og mer tydelig er at alle bruker tilnærmet samme språk, og du skal gjennom veldig mange av de samme utfordringene og prosessene i en organisasjon, sier Børge Lund

- Man kan kanskje få et inntrykk av at vi ikke er så effektive og produktive i det norske næringslivet når man leser Lunch?

- Ja det kan du kanskje si, men samtidig skal leseren tro på at denne bedriften går rundt. Det har vært viktig å beholde noen realistiske elementer, og beholde noen karakterer som du tror kan få dette til å fungere. Du må tåle at ikke alt er 100 % effektivt og du vil aldri nå det målet, og samtidig beholde arbeidsgleden.

HR må anerkjenne forskjeller

Børge Lund er aktuell som en av foredragsholderne på konferansen 100 % arbeidsglede i Oslo 8. desember. I foredraget kommer han til å vise litt hva som skjer i kulissene når den populære tegneserien blir til. Arbeidsglede er kanskje ikke det første du tenker på når du leser Lunch.

- Der har du også en stor dose frustrasjon. Mye av komikken ligger i frustrasjonen og småkonflikter. Kanskje det heller litt mer mot frustrasjon enn ren glede i serien, innrømmer Lund.

- Har du et budskap til ansatte i norske HR-avdelinger?

- Det ligger veldig mye i det å forstå de ulike avdelingene sine behov, og innse at vi er veldig forskjellige både i forventninger oppover og nedover i systemet. Det er kanskje noe av det som har gjort dette Lunch-prosjektet mulig, at humor kan gå inn og være et smøremiddel i overgangene mellom disse avdelingene, sier Lund.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: