Husk at sjefen må på kurs

Ikke alt kan delegeres! Øverste leder i bedriften må alltid ha kurs i helse, miljø og sikkerhet. Det er det mange nye sjefer som glemmer.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule tirsdag 21. januar 2014

Det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet er et komplisert område. Det er viktig å ha kontroll på HMS-arbeidet for å unngå alvorlige ulykker, men også for å ha en effektiv drift og godt arbeidsmiljø med så lavt sykefravær som mulig.

En undersøkelse i regi av Advokatfimaet Grette viser at det skjedde nesten 30.000 skifter av daglig leder i norske foretak i 2013, skriver HMS-magasinet.

De nye lederne har selv ansvaret for at de har den lovpålagte HMS-opplæringen, sier Infotjenesters HMS-konsulent Hilde Oppedal Olsen.

- Mange kjenner ikke til at dette er en lovpålagt opplæring. Derfor er det nok mange virksomheter hvor øverste leder ikke har den opplæringen som loven krever. De kan få seg en overraskelse når de får tilsyn, sier Oppedal Olsen.

Mange ulike kurs

Kravet om at arbeidsgiver har plikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid står beskrevet i Arbeidsmiljølovens § 3-5. Der står det også at departementet gjennom forskrift kan gi nærmere krav til opplæringen.

En slik forskrift har imidlertid ikke kommet. Derfor er det ingen absolutte krav til hva HMS-opplæringen for øverste leder skal inneholde.

- Et godt kurs bør gi et overblikk over kravene innen helse, miljø og sikkerhet, med fokus på hvordan det skal utføres i praksis i arbeidshverdagen og hvordan påvirke egen HMS-kultur, sier Oppedal Olsen.

Blant dem som arrangerer HMS-kurs for ledere er NHO og Infotjenester.

HMS synes på bunnlinja

Mange har den oppfatningen at HMS-arbeid bare er vanskelig, tidkrevende og kostbart. Men før du avviser HMS som et rent pliktløp, bør du huske på at systematisk og godt fungerende HMS-system også gir bedriften konkurransefordeler, sier Hilde Oppedal Olsen.

- HMS handler også om inntjeningen i selskapet og bør være en integrert del av ledelsessystemet. Gode HMS-prestasjoner og rutiner vil bidra til økt produktivitet og fortjeneste og dermed synes på bunnlinja. Et godt HMS-fokus og arbeidsmiljø er lønnsomt for alle. Ved å ta det obligatoriske HMS-kurset får du også tips til hvordan du kan skape økt lønnsomhet og godt omdømme, sier Oppedal Olsen.

Derfor anbefaler hun også at mellomledere tar denne opplæringen.

- Øverste leder er avhengig av resten av organisasjonen for å få til det gode HMS-arbeidet, og derfor er det fornuftig at flere har denne opplæringen.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter