Har din bedrift en strategi for eldre arbeidstakere?

Vi har spurt norske ledere hva de tenker om at ansatte kan få mulighet til å stå i jobb til de er 75 år. Svaret vil nok overraske mange.
mandag 5. mai 2014
Lesetid: 3 Minutter

Eldre arbeidstakere og aldersdiskriminering har vært i medienes søkelys de siste ukene. NRK meldte at senter for seniorpolitikk fraråder norske arbeidstakere over 50 år å si opp jobben, fordi arbeidsmarkedet er så vanskelig for denne gruppen. Det har ført til stor debatt om eldre arbeidstakere på norske arbeidsplasser.

Tidligere i år har arbeidsministeren varslet at han vil gjøre det enklere for arbeidstakere å stå lenger i jobben enn i dag, kanskje helt til de er 75 år.

Liten skepsis blant ledere

Infotjenester har bedt Norstat om å spørre norske ledere hvordan de ser på en mulig regelendring der ansatte får lovfestet rett til å stå i jobben til de er 70 eller 75 år.

Undersøkelsen viser at bekymringen er liten blant norske ledere.

Hele 51 prosent svarer at de ikke mener en slik lovendring vil få konsekvenser. 20 prosent svarer at de mener en slik lovendring vil øke utnyttelsen av seniorenes kompetanse til det beste for virksomheten.

Av negative konsekvenser peker 11 prosent på at det vil gi økte lønnskostnader på grunn av eldre arbeidsstokk, mens 12 prosent mener det vil føre til redusert rekruttering av unge ansatte på grunn av redusert avgang. (Se grafikk nederst i saken)

Lag en strategi

Fagsjef Hilde Nordstoga hos Steenberg & Plahte AS sier det hyggelig at norske ledere synes å være lite bekymret for at de vil få flere eldre arbeidstakere i årene som kommer.

- Det er positivt at ledernes innstilling i følge denne undersøkelsen synes å være i tråd med ønskene i samfunnet om at folk står lenger i jobb. Samtidig er det viktig at bedriftene tenker gjennom problemstillingene som følger av en eldre arbeidsstokk, og utformer en god seniorstrategi. Det er mange hensyn å ta, understreker Nordstoga.

Hun holder blant annet kurs i seniorstrategi, hvor hun gir praktiske råd til hvordan man bør håndtere det som for mange er en ny situasjon etter pensjonsreformen.

- En del bedrifter har fortsatt samme type seniortiltak og virkemidler som de hadde før pensjonsreformen. De treffer sannsynligvis ikke like godt i dag. Derfor bør man absolutt gjennomgå den politikken man har overfor de eldste arbeidstakerne, sier Nordstoga.

Kartlegg på forhånd

Nordstoga sier at en bevisst seniorstrategi med vekt på god kommunikasjon er spesielt viktig for at bedriften skal ha oversikt over hva medarbeiderne planlegger fremover.

- De nye reglene gjør at ansatte har nye valgmuligheter, både til å gå av tidligere og stå lenger i jobb. Derfor må man vite hva folk planlegger for å kunne sette opp en god personalkabal. En del bedrifter har for mange i samme aldersgruppe, slik at man på et tidspunkt risikerer å miste masse verdifull kompetanse samtidig, sier Nordstoga.

Hun understreker viktigheten av å gjøre et godt forarbeid, slik at man får oversikt over hvordan alderssammensetningen vil bli i årene som kommer.

Bekymret for fysiske yrker

Blant lederne som har svart på Infotjenesters Norstat-undersøkelse, er det svært mange som er positive til en regelendring som gjør det mulig for arbeidstakere å stå lenger i jobb. Likevel er det en innvending som går igjen mye; at fysisk arbeid gjør det vanskelig å jobbe effektivt i høy alder.

Her er et lite utvalg av tilbakemeldingene lederne har gitt gjennom undersøkelsen, på spørsmålet om hvilke konsekvenser det vil gi dersom en lovendring gir arbeidstakerne rett til å stå i jobb til de er 70 eller 75 år:

  • Det vil ikke fungere pga. mye fysisk hardt arbeid.
  • Vi tenker ikke alder, men kompetanse.
  • Det kommer an på om personen klarer å følge med på nye datasystemer o.l.
  • De klarer ikke å holde det tempoet som vi forventer pga. fysisk tungt arbeid.
  • Skadelig, prestasjoner går ned når man blir så gamle.
  • Det lar seg ikke gjøre fordi vi driver et hardt fysisk arbeid.
  • Vanskelig å finne nye flinke folk. Vil beholde folk lenger, det er positivt.
  • Arbeidet i vår bedrift er både tempokrevende og fysisk krevende, derfor ville det være veldig vanskelig å ha eldre arbeidstakere blant oss.
  • 75 blir vanskelig men 70 er greit. Det blir så høy arbeidsbelastning på de andre ansatte hvis de for stå så lenge i jobb.
  • Vil få negative konsekvenser fordi vi trenger yngre arbeidskraft som er oppdatert på det nyeste
  • Fysisk krevende arbeid, derfor hadde det ikke fungert.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: