Slik gir du medarbeiderne en god start etter ferien
– Ikke alle medarbeidere har den peppen og energien man kanskje skulle ønske når alle endelig er tilbake på jobb igjen. Da er trikset som arbeidsgiver å ikke gå for hardt ut, sier Simployers HR-rådgiver Fam Manson.
Den tøffe overgangen
Det er kanskje ikke så rart. Den ene dagen sitter du på et svaberg og myser mot sola. Neste dag ringer vekkeklokka for første gang på flere uker og jobbantrekket skal på.
En slik brå overgang kan i noen tilfeller få uante konsekvenser i form av en tilstand som ofte kalles post-ferie-syndrom eller «ferieblues»: En følelse av nedstemthet, lav energi, og det kan føles vanskelig å finne mening med jobben man skal gjøre.
– Overganger kan oppfattes veldig ulikt. Mens det er uproblematisk for mange, kan det være brutalt for andre. Vi har alle egne behov og metoder for å komme oss ordentlig inn i rutinene igjen etter ferie, og vi påvirkes av denne overgangen på ulike måter, sier Manson.
Gratis webinar 11. september
Ny i HR – få en god start
Bli med på webinar der vi deler erfaringer og gir deg nyttige tips og råd til din nye HR-hverdag. Mer info og påmelding
Medarbeidere med "ferieblues"
Det går som oftest over av seg selv etter noen dager, men for en arbeidsgiver er det likevel ikke optimalt hvis flere medarbeidere lider av ferieblues samtidig.
– Det sier seg selv at dersom flere arbeidstakere sliter med omstillingen fra feriemodus til arbeidsmodus, kan dette i verste fall gå ut over kvaliteten på arbeidet og resultatet. Det skal selvfølgelig unngås, sier Manson.
Manson råder arbeidsgivere til å anerkjenne at alle medarbeidere håndterer omstillingen forskjellig, og at noen faktisk vil trenge en litt mykere start enn andre. Selv om det selvsagt ikke handler om å forlenge ferien.
– Det er viktig å understreke at medarbeiderne selv må ta ansvar for å finne tilbake til riktig døgnrytme og andre hverdagslige rutiner, for å komme inn i arbeidshverdagen sin igjen. Det arbeidsgiver kan bidra med, handler ganske enkelt om å gi litt medarbeiderne litt rom og ikke gå for hardt ut de første dagene, sier Manson.
– Mye handler om planlegging, forberedelser og omstilling. Her kan arbeidsgiver være med på å bidra, sier hun.
Her er Fam Mansons tips til å gi medarbeiderne dine en god start etter ferien:
1. Gjør det hyggelig på jobb
Noen medarbeidere trenger rett og slett en påminnelse om at jobben er et fint sted å være. La medarbeiderne få "catche opp" med kollegaer. Å bruke litt lenger tid ved kaffemaskinen bør være greit den første uka.
2. Unngå store møter rett etter ferien
Ikke legg store møter til de første dagene etter ferie. Gi medarbeiderne tid til å komme i gang igjen uten å føle presset av store forpliktelser med en gang.
3. Tenk på hvordan du kommuniserer
Tenk på hvordan du kommuniserer med medarbeiderne dine. Ikke send unødvendig mange e-poster. Ta isteden kontakt ansikt-til-ansikt, bruke telefon eller andre kanaler. Dette kan redusere følelsen av å bli overveldet av digitale krav.
4. Hjelp til selvhjelp
Til neste år: Minn medarbeidere på at ferien er til for å koble helt av og at en selv må finne de metodene som gjør dette mulig. Noen trenger å legge inn en ekstra innsats før ferien, slik at overgangen blir enklere. Andre liker å hoppe rett i det når man er tilbake.
Quiz
Hva kan du om ferie og feriepenger?
Finn ut om du har kontroll på reglene om ferie og feriepenger.