– Gi de ansatte litt rom etter ferien

Mange ansatte kommer tilbake fra ferie med lav energi, kort lunte, mangel på konsentrasjon og noen ganger også angst. Som leder er det viktig å gi folk litt rom til å komme godt igang igjen.
Lise Gro Andersen, Innholdsprodusent
schedule tirsdag 9. august 2022
Lesetid: 2 Minutter

Den varme fine tida er over. En etter en ramler de solbrune medarbeiderne inn på arbeidsplassen, stinne av ferieminner etter ukesvis i en tilstand uten tidsperspektiv og stress. Men for mange betyr ikke det at batteriene nå er fylt og motivasjonen er på topp første arbeidsdag. Snarere tvert imot. 

Ferieblues

For mange er det brutalt å bli revet ut av feriebobla.  Mens hodet fortsatt er på ferie byr jobben på den ene utfordringen etter den andre.  Etter at første hinder med å huske inngangskoden og passordet til PC er forsert, møtes medarbeiderne av en mengde ubesvarte e-poster og møteinnkallinger.  På pulten venter kanskje en bunke med påbegynte prosjekter fra før ferien og forventning om bidrag fra dag én.

– For mange kan dette være så overveldende at det utløser stress, både fysisk og psykisk, sier Fam Manson som er HR- og ledelsesrådgiver i Simployer.

«Ferieblues» eller post-ferie-syndrom kalles det og kjennetegnes av lav energi, kort lunte, mangel på konsentrasjon og til og med angst.  Det er en høyst vanlig, men likevel en ubehagelig tilstand for den enkelte.

Ikke få overtenning

For en arbeidsgiver er det naturligvis heller ikke optimalt når mange medarbeidere lider av ferieblues samtidig. 

– Det kan i verste fall gå ut over driften, kvaliteten på arbeidet, merarbeid på kollegaer og resultatet, sier Manson.

Hun råder arbeidsgivere til å være bevisst på disse ferierelaterte utfordringene og ikke få overtenning med det samme medarbeiderne er tilbake.

– Det handler om å gjøre de riktige tingene for å ikke øke stresset unødvendig. Ikke legg store møter de første dagene og tenk på hvordan du kommuniserer med medarbeiderne dine.  Istedenfor å sende unødvendig mange eposter, kan du kommunisere ansikt-til-ansikt, bruke telefon eller andre kanaler?

Gjør det hyggelig på jobb

Det handler altså ikke om å forlenge ferien, men noen medarbeidere trenger rett og slett litt hjelp til å huske at jobben er et fint sted å være.  Da er det flere enkle grep som kan gjøres, og det enkle er ofte det beste.

– La medarbeiderne få «cathe opp med kollegaer». Å bruke litt lenger tid ved kaffemaskinen bør være greit den første uka, sier hun.

Det finnes også flere virksomheter som velger å gjøre mer ut av det og arrangerer såkalt «back-to-work-week» med forskjellige aktiviteter for ansatte når ferien er over.  I Simployer inviterer for eksempel HR til en felles frokost som et tiltak for å ønske alle velkommen tilbake.

– Å legge til rette for at kollegaer kan være sammen har en positiv innvirkning på arbeidsplassen og påvirker ansatte, ledere og bedriftens miljø. Ikke minst er det god medisin mot feriebluesen, avslutter Manson.

GRATIS GUIDE: Slik kommer du i gang med pulsmålinger

I denne guiden vil du få innsikt i hvorfor pulsmålinger er et effektivt verktøy i måling av engasjement i bedriften og hvordan dette kan utføres.

Les mer og last ned gratis

Del siden: