Forvirring rundt skatt på diettgodtgjørelse

Få uker før nyttår er det fortsatt mye som er uklart rundt skatt på diettgodtgjørelse fra 2018. Det som er klart, er at stort sett alle som mottar diettgodtgjørelse må skatte av den.
mandag 4. desember 2017
Lesetid: 2 Minutter

Det har vært mye medieomtale rundt skatt på diettgodtgjørelse, etter at Infotjenester fortalte at regjeringen og samarbeidspartiene har blitt enige om å skattlegge 150 kroner av all diettgodtgjørelse fra 2018.

Frem til nå har arbeidsgivers dekning av diettgodtgjørelse etter statens satser vært skattefri for arbeidstaker, og arbeidsgiver har ikke betalt arbeidsgiveravgift av denne godtgjørelsen.

Gjelder all diett

Budsjettavtalen innebærer imidlertid at arbeidsgiver fra 2018 skal trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift for 150 kroner av diettgodtgjørelsen.

- Det betyr at dersom en arbeidstaker bor på hotell og har krav på 733 kroner i diettgodtgjørelse etter dagens særavtale, så vil arbeidsgiver måtte trekke skatt og betale arbeidsgiveravgift for 150 kroner av disse. Det samme vil gjelde hvis man bor på pensjonat eller privat; 150 kroner av godtgjørelsen på 315 og 205 vil bli trekkpliktig, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren.

Rammer langtransportsjåførene

Øren sier den nye skatten særlig rammer de arbeidstakerne som har avtalt at diett skal utbetales i henhold til det som til enhver tid er skattefri sats.  

- Mitt inntrykk er at det er ganske vanlig at arbeidsgivere avtaler å utbetale det trekkfrie beløpet i diettgodtgjørelse. Ved slike avtaler vil dietten reduseres med 150 kroner, som nå har blitt skattepliktig. Som vi har sett i mediene ville dette rammet langtransportsjåførene særlig hardt, sier Øren.

I etterkant av mediestøyen har regjeringen og samarbeidspartiene imidlertid blitt enige om en ny avtale, som gjør at langtransportsjåførene får beholde diettpengene.

- Samtidig er det andre yrkesgrupper som også rammes hardt av denne skatteskjerpelsen, men som så langt ikke har fått noe unntak, sier Øren.  

Skatt på dagdiett

Det som ytterligere øker kompleksiteten, er at Skattedirektoratet allerede 24. oktober varslet at det blir lagt skatt på dagdiett. Dette er uavhengig av skatten på 150 kroner som politikerne nå har blitt enige om.

Hvordan denne skattleggingen skal gjennomføres er fortsatt ikke avklart.

- Skattedirektoratet har ennå ikke avklart hvilke grupper reisende som skal skattlegges for dagdietten, og heller ikke om det skal ha noen betydning om det er kantine/spiserom på stedet de besøker. Her har det kommet uttalelser som drar i flere retninger. Detaljene rundt skattleggingen av dietten er heller ikke kjent, så det er vanskelig å vite hva som for eksempel skal gjøre med måltidsfradrag, sier Øren.

Oppgitt over håndteringen

Øren er oppgitt over hvordan skattemyndighetene har håndtert denne endringen.

- Den opprinnelige kunngjøringen kom sent, var vanskelig å tolke og presiseringene i etterkant har ikke bidratt til å avklare. Nå klarer de sannsynligvis ikke å komme med en endelig avklaring før like oppunder jul, sier Øren.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: