Øker pappapermen med to uker

Norske foreldre får to uker lenger foreldrepermisjon, så lenge det er pappa som drar frem tåteflasken.
mandag 8. oktober 2012
Lesetid: 1 Minutt

For norske foreldre som får barn etter 1. juli 2013, øker permisjonstiden fra 47 til 49 uker med full lønn, for dem som har opparbeidet seg rett på foreldrepenger, eller til 59 uker for dem som velger 80 prosent kompensasjon.

Men økningen kommer kun i form av en utvidet fedrekvote. Det betyr at far må ta ut 14 uker foreldrepermisjon for at mor og far skal få utnyttet hele kvoten.

Bare 18 uker som kan fordeles fritt
Den foreslåtte endringen følges opp av en klar tredeling av foreldrepermisjonen. Av de 46 ukene som står igjen etter at mor har tatt ut tre uker permisjon før terminfestet fødsel, forbeholdes 14 uker til mor og 14 uker til far. Da gjenstår det altså 18 uker som foreldre kan fordele fritt seg i mellom.

Denne nyheten ble kjent i en lekkasje fra SV-leder Audun Lysbakken før helgen. Han kunne stolt melde at regjeringen overoppfyller målene de satt seg før denne regjeringsperioden.

- Vi sa 48 uker. Nå blir det 49. Dette er en god investering for samfunnet, sa Lysbakken til VG.

Økningen er vurdert til å koste staten opp til 650 millioner kroner hvert år.

Opposisjonen vil fjerne ordningen
Fedrekvoten ble innført i 1993 og var da på fire uker. Senest 1.juli i fjor ble den utvidet fra 10 til 12 uker. Da ble en av ukene tatt fra kvoten både mor og far hadde til disposisjon, men denne gangen kommer begge ukene som et tillegg til de 47 ukene mor og fra kunne disponere fra før av.

Meningsmålingene det siste året tyder nesten samtlige på at det vil bli et regjeringsskifte etter valget høsten 2013. Etter at denne nyheten om utvidelse av fedrekvoten ble kjent før helgen, var både Høyre og Frp raskt ute med å skyte ned forslaget.

- Kvoteordningen skal fjernes, var det klare budskapet fra begge partiene.

Hvorvidt de ønsker å også kutte foreldrepengeperioden fra 49 til 47 uker, kunne de ikke gi et svar på ennå.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: