Fører du bonuspoengene på selvangivelsen?

I løpet av høsten skal regjeringen si ja eller nei til å gjeninnføre bonuspoeng på innenlandsfly. Men dette er egentlig ingen gratisordning for arbeidstakere.
fredag 21. september 2012
Lesetid: 2 Minutter

Bonuspoeng på innenlandsflyreiser i Norge ble forbudt tidlig på 2000-tallet for å gi flyselskapet Norwegian en mulighet til å ta opp konkurransen med den enerådende aktøren SAS.
Men EU har nå avgjort at det norske forbudet er et brudd på EØS-avtalen, og dermed ulovlig. I løpet av høsten må norske myndigheter bestemme seg for hva de skal gjøre.

45 prosent ønsker bonuspoeng
I august kunne Aftenposten fortelle at 45 prosent av den norske befolkningen mener at flybonus bør bli tillatt. Kun 15 prosent er uenige.

I dag opptjener norske arbeidstakere allerede tusenvis av personlige bonuspoeng når de er på jobbreiser på hotell i Norge eller utlandet eller når de flyr utenriks. Noen bedrifter kommuniserer til de ansatte at de skal bruke bonuspoeng de opparbeider på jobbreiser som betaling på nye jobbreiser, men det mest vanlige i arbeidslivet i Norge er at de ansatte bruker bonuspoengene til ferieturer med familie eller venner.

Det de færreste vet eller forholder seg til, er at det skal betales skatt når opptjente bonuspoeng gjennom jobbreiser tas ut som private reiser De fleste har enten bevisst eller ubevisst unngått dette i dag, uten at myndighetene har klart å tette skattehullet.

Siden bonusprogrammer på forskjellige hoteller og flyselskaper er et anliggende mellom selskapene og den enkelte personen som reiser, har ikke arbeidsgiver noen mulighet eller plikt til å rapportere inn hvor mange bonuspoeng en ansatt opptjener i løpet av et år. Det er heller ikke skattepliktig å opptjene bonuspoeng, men det er selve uttaket av disse som er skattepliktig.

Hvordan skal så den enkelte ansatte løse dette for å være innenfor norske lover og regler?

Arbeidsgiver eier egentlig bonuspoengene
Når man tar ut bonuspoeng som er opptjent gjennom jobbreiser, til private reiser, skal verdien av dette oppføres på selvangivelsen. Dette er den enkelte arbeidstakers ansvar og ikke arbeidsgivers ansvar.

En mulighet arbeidsgiver derimot har, er å innføre som en del av reisereglene eller arbeidsavtalene i virksomheten at bonuspoeng opptjent på jobbreiser skal brukes til å finansiere nye jobbreiser. Av praktiske grunner har ikke arbeidsgiver noen mulighet til å etterprøve dette, men regelen må basere seg på tillitt mellom den ansatte og arbeidsgiver.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: