Fri fra jobben når skolen er i streik?

Mange arbeidstakere med små barn har havnet i en vanskelig situasjon når skolen er stengt på grunn av streik. Hvilke rettigheter har man?
Knut Arild Vold, Journalist
schedule tirsdag 19. august 2014

Streiken i skolen får store virkninger for minst én uskyldig tredjepart – foreldrene. Foreldre som er i jobb kan i verste fall stå uten noe sted å plassere små barn i flere uker, og dermed få store problemer med å oppfylle sine forpliktelser overfor arbeidsgiver.

Infotjenesters arbeidsrettsjurist Torgeir A. Bjørnland sier det er lite foreldre i en slik situasjon kan kreve med loven i hånd.

- Det er ingen lovbestemmelser som gir foreldre som er rammet av streik rett til fri fra jobben med lønn for å passe på barna. For å løse en slik situasjon, er man avhengig av at begge parter utviser en viss fleksibilitet, sier Bjørnland.

Må være fleksible

For enkelte småbarnsforeldre som rammes av streiken kan familie, venner eller besteforeldre være løsningen. Dersom dette ikke er noe alternativ, er man nødt til å komme til en løsning med arbeidsgiver.

- Selv om arbeidsgiver ikke har noen plikt til å tilrettelegge for arbeidstakere i en slik situasjon, er det ingen tvil om at mange har et legitimt behov for fri. Således vil nok mange arbeidsgiver forsøke å være fleksible, dersom det er mulig, sier Bjørnland.

Neste års ferie i år

- Hvis streiken ikke blir veldig langvarig, kan det for enkelte være en løsning at arbeidsgiver innvilger ferie i de dagene arbeidstakerne må være hjemme, sier Bjørnland.

Dersom arbeidstakerne allerede har brukt opp hele eller mesteparten av ferien, er det en mulighet å la dem ta ut noe av neste års ferie for å løse en vanskelig situasjon.

- Etter ferieloven kan man avtale at arbeidstakere tar ut opptil 2 uker av neste års ferie i år. For dem som har 5 uker ferie, kan også de 4 eller 5 avtalefestede dagene for neste år tas ut i år. Det betyr at mange arbeidstakere kan innvilges nesten 3 uker «ekstra» ferie på denne måten, sier Bjørnland.

Permisjon eller hjemmekontor

Dersom arbeidstaker ikke har anledning eller ønske om å ta ferie, er det også mulig å tilby permisjon uten lønn. Det kan imidlertid bli svært dyrt for arbeidstakerne, hvis streiken varer lenge.

En del kontorjobber kan noe kanskje også løses med hjemmekontor. Det innebærer at arbeidstakerne får gjøre hele eller deler av jobben hjemme.

Bjørnland understreker at arbeidstaker ikke kan kreve å få verken ferie, ulønnet permisjon eller jobbe hjemme dersom arbeidsgiver er i en situasjon hvor dette ikke kan innvilges.

Barn på arbeidsplassen

For en del virksomheter er det også en mulighet at arbeidstakerne tar med barna på jobben i den perioden streiken varer.

- Dersom arbeidsgiver tillater at arbeidstakerne tar med barna på jobben, er det viktig å være klar over at man kan komme i et erstatningsansvar dersom noe skjer med barna. Det er naturligvis viktig at arbeidsgivere ikke slipper barn inn på arbeidsplasser hvor det kan være farlig for dem å være, sier Bjørnland.

Han sier at enkelte store bedrifter kan løse en situasjon hvor mange arbeidstakere er rammet av streiken ved å opprette et barnepass-tilbud på arbeidsplassen. Enten ved at en arbeidstaker tar seg av barna, eller man velger å leie inn noen eksternt for å gjøre dette. På den måten kan man få full produktivitet også gjennom en periode hvor mange er rammet av streik.

Foreldrene har også ansvar

Arbeidsrettsekspert Torgeir A. Bjørnland hos Infotjenester understreker at foreldrene også har et ansvar for å forsøke å løse den vanskelige situasjonen de nå kommer opp i, og ikke bare kan overlate det til arbeidsgiver.

- Situasjonen med streik har vart lenge, og ingen kan hevde at det å bli rammet av lærerstreiken har kommet uventet. Derfor er det et betimelig å stille arbeidstakere spørsmål om hva de har gjort for å forberede seg på den situasjonen de nå kommer opp i, sier Bjørnland.

For at ikke alle foreldre må være hjemme samtidig, råder Bjørnland arbeidstakerne til å gå sammen i nabolaget og avtale dager hvor én voksen passer flere barn. På den måten slipper alle foreldre å være hjemme samtidig.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter