Ferieplanlegging i koronatider

Det er tiden for å planlegge ferie, og mange lurer på hvordan det skal gjøres i en tid preget av karantene og permitteringer.
onsdag 25. mars 2020
Lesetid: 3 Minutter

Simployers rådgivere har travle dager med å svare på spørsmål fra kunder av Faghjelp; og mange av spørsmålene som kommer inn handler om planlegging og avvikling av ferie i perioden vi nå er inne i.

– Dette er jo tiden for å planlegge årets ferie; og usikkerheten rundt koronaepidemien har reist en del spørsmål fra arbeidsgivere. Kan vi planlegge ferie for ansatte som er permittert, kan vi pålegge ansatte å ta ferie på kort varsel og kan ansatte kreve å få utsatt planlagt ferie som ikke kan gjennomføres, er bare noen av spørsmålene som nå kommer fra arbeidsgivere, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

I den anledning har Simployer satt opp et ekstra kurs, hvor vi skal gå mer i dybden rundt ferieplanlegging i den dramatiske perioden vi nå er inne i.

Planlegg ferien nå

Rådet fra Simployers jurist er å planlegge ferien på vanlig måte, selv om vi står i en spesiell situasjon.

– Det er arbeidsgiver som bestemmer tidspunktet for ferien, og står arbeidsgiver står ganske fritt til å planlegge ferien på det tidspunktet som passer best med tanke på driftssituasjonen. Det er imidlertid noen begrensninger, blant annet at arbeidstaker har krav på å få minst 3 uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden, som er mellom 1. juni og 30. september, sier Schie-Veslum.

Hun minner samtidig om at ferietidspunktet skal drøftes med den enkelte arbeidstaker eller tillitsvalgt før arbeidsgiver bestemmer tidspunktet for ferie.

Ferie som alternativ til permittering

En del arbeidsgivere vurderer nå å avvikle ferie som et alternativ til å permittere ansatte i en periode. Det har de mulighet til, sier Camilla Schie-Veslum.

– Siden vi ikke er inne i hovedferieperioden enda, så må arbeidsgiver «spare» tre uker til den perioden. For de fleste, som har fem uker ferie, betyr det at det er to uker ferie som er mulig å disponere i perioden frem til 1. juni, pluss eventuelt ferie som er overført fra i fjor. Ferieloven opererer med en varslingsfrist på 2 måneder for ferie, men dette er det vi kaller en ordensregel, så de ansatte må uansett avvikle ferie selv om arbeidsgiver i situasjonen vi er i nå ikke klarer å overholde denne fristen.

Camilla Schie-Veslum presiserer at dersom noe av restferien allerede er avviklet eller allerede avtalt, så kan ikke arbeidsgiver endre på det.

Utsatt ved permittering

Hva så med ferie i eller før permitteringsperioden?

– Det er ingenting i veien for at ansatte avvikler ferie underveis i permitteringsperioden. Da stopper permitteringen opp i ferieperioden, og det brukes da ikke av de 26 ukene det er anledning til å permittere uten lønn.  Det samme vil gjelder dersom en ansatt har avtalt ferie som går inn i en permitteringsperiode. Da vil permitteringen først starte når vedkommende skulle vært tilbake på jobb, sier Camilla Schie-Veslum.

Snakk sammen og finn løsninger

Hun sier arbeidstakere som for eksempel må droppe planlagte utenlandsturer eller hytteturer ikke har rett på å få utsatt avtalt ferie til senere, men at det er selvsagt er mulig å avtale dette dersom begge parter ønsker det. Det er alltid fornuftig å snakke med hverandre for å prøve å komme frem til gode løsninger.

– De fleste arbeidstakere vil ha forståelse for at dette er krevende tider, og det vil derfor ofte være mulig å snakke sammen om ferieuttak som er hensiktsmessig, og gjøre gode avtaler som begge parter kan leve med, avslutter Camilla Schie-Veslum.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: