Feil i skattetrekksmeldingen for 2018

I skattetrekksmeldingen som er sendt ut til alle arbeidstakere med tabelltrekk, står det at det skal gjøres prosenttrekk av overtidsbetaling. Det er ikke riktig, og skal ikke følges av arbeidsgivere.
schedule tirsdag 16. januar 2018
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

På skattetrekksmeldingen, det som tidligere het skattekortet, står det hvor mye hver enkelt ansatt skal trekkes i skatt for 2018.

I år har det imidlertid skjedd en liten feil, som kan gjøre at mange arbeidstakere trekkes for lite i skatt, og dermed risikerer baksmell neste år.

Følger ikke regelverket

Infotjenesters økonomirådgiver Øivind Elvestad sier det som står på skattetrekksmeldingen ikke er i henhold til regelverket.

- I Skattetrekkmeldingen med informasjon om skattetrekket for 2018 står det at arbeidsgiver skal trekke prosenttrekk i bonus, etterbetaling, overtidsbetaling mv. Dette er ikke tråd i med skattebetalingsforskriften § 5-10-1 annet ledd, sier Elvestad

Denne bestemmelsen lyder:

«Når akkordoverskudd, overtidsgodtgjørelse eller annen tilleggsytelse blir utbetalt samtidig med annen lønn eller godtgjørelse som det skal trekkes i etter tabell, og tilleggsytelsen ikke er opptjent over et vesentlig lengre tidsrom enn lønnsbeløpet, skal tilleggsytelsen undergis tabelltrekk sammen med lønnsbeløpet.»

Skal bruke forskriften

Elvestad mener arbeidsgivere må følge skattebetalingsforskriften og bruke tabelltrekk også på slik overtidsbetaling, selv om det står noe annet på skattetrekksmeldingen arbeidstakerne har fått.

- Etter forskriften har arbeidsgiver plikt til å benytte tabelldel av f.eks. overtid som er opptjent over en tidsperiode på en måned og som utbetales sammen med annen lønn som skal underlegges tabelltrekk, sier Elvestad.

Kan føre til baksmell

Dersom arbeidsgiver hadde forholdt seg til det som står på skattetrekksmeldingen som er sendt ut til arbeidstakerne, ville det ofte bli trukket for lite skatt.

- Tabellen tar hensyn til at det bare trekkes skatt av 10,5 månedslønner i året; siden feriepengene er trekkfrie og det bare er halvt skattetrekk før jul. Dermed trekkes det litt mer lønn de andre månedene. Prosentsatsen tar ikke høyde for dette, og dermed vil ansatte som jobber overtid bli trukket for lite i skatt hvis prosentsatsen legges til grunn. Ansatte som jobber mye overtid risikerer dermed baksmell på skatten neste år dersom arbeidsgiver følger det som står på skattetrekkmeldingen og ikke følger skattebetalingsforskriften, sier Elvestad.

Ingen konsekvenser for skatteytere

Skatteetaten bekrefter at det er skattebetalingsforskriften som skal følges, og presiserer at arbeidsgivere ikke har fått feil informasjon. 

– Arbeidsgiveren mottar ikke skattetrekksmeldingen, som i praksis er en presentasjon for lønnsmottakere og pensjonister av informasjon om det elektroniske skattekortet, som arbeidsgiver og utbetaler henter opplysninger fra. Det er ingen endring i praksis for arbeidsgiver og derfor ingen risiko for at dette vil føre til feil trekk.  I teksten i skattekortet som arbeidsgivere uten lønnssystemer henter ut, står det "lønn fra biarbeidsgiver" i dette feltet. Det er altså ikke noen endringer i praksis for arbeidsgiver. Det får ingen konskevenser for skattytere. Vi ser at ordlyden i teksten i selve skattetrekksmeldingen til lønnsmottakere og pensjonister kan misforstås. Vi vurderer derfor å endre teksten i fremtidige skattetrekksmeldinger, opplyser Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

 

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter