Mye å spare på elektrisk firmabil

Velger du elbil som firmabil, kan du få et råskinn med 400 hestekrefter til samme skattekostnad som en Golf med bensin- eller dieselmotor. Sjekk hvor mye skatt du sparer på å velge elektrisk.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 16. april 2014
Lesetid: 1 Minutt

Firmabil er et frynsegode som benyttes på mange arbeidsplasser. Arbeidstakeren har fri bil, men betaler skatt av fordelen. Hvor stor skattebelastningen blir, avhenger av listeprisen på bilen og marginalskatten til arbeidstakeren.

Infotjenesters lønnsrådgiver Øivind Elvestad har regnet på skattebelastningen ved ulike modeller, og sier mange ville spart mye – eller fått en mye flottere bil til samme skattebelastning – dersom de valgte elektrisk fremfor en bil med bensin- eller dieselmotor.

- Når firmabilskatten for en elbil beregnes, tas det utgangspunkt i halvparten av bilens listepris som ny. Det gjør det svært lønnsomt å velge elbil for dem som selv har mulighet til å påvirke hva slags firmabil de skal ha, sier Elvestad.

Golf eller Tesla

I praksis betyr den gunstige skatteordningen for elbiler at man kan velge mellom en godt utstyrt Golf med bensin- eller dieselmotor og en toppspesifisert Tesla S med 421 hestekrefters motor til omtrent samme skattebelastning.

Bytter du ut bensinbilen med en elektrisk bil til samme listepris, blir skattebelastningen omtrent halvparten.

- Regnestykkene viser at det er mye å spare på å velge elektrisk firmabil. I tillegg får man også fordelen av å kunne bruke kollektivfeltet og kjøre gratis gjennom bomstasjonene. Drivstoffutgiftene er også langt mindre ved bruk av elbil. Det som gjør at en del vegrer seg mot elektrisk firmabil er nok den begrensede rekkevidden, sier Elvestad.

I tabellen nedenfor har vi tatt utgangspunkt i en årslønn på 450.000 kroner. Ved høyere årslønn vil skattebelastningen bli større, men det gjelder både for elbil og ordinære bensin- og dieselbiler.

Ønsker du å regne ut skattefordelen nøyaktig i ditt eget tilfelle, gjør du det enkelt ved å bruke vår populære firmabilkalkulator.

Modell

Drivstoff

Listepris ca.

Skattebelastning

Volkswagen Golf

Bensin/diesel

330.000 kr

2882 kr / mnd.

BMW i3

Elektrisk

330.000 kr

1452 kr / mnd.

Audi A6

Bensin/diesel

700.000 kr

5.608 kr / mnd.

Tesla S

Elektrisk

700.000 kr

3.029 kr / mnd.

 

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: