Du kan bli straffet for å betale kontant

Fra 2011 kan du bli stilt ansvarlig dersom du betaler over 10.000 kroner kontant til en leverandør av varer og tjenester og vedkommende ikke betaler skatt og avgift. Næringsdrivende taper retten til både skattefradrag og fradrag for merverdiavgift.
onsdag 8. desember 2010
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Både som privatperson og som næringsdrivende iverksettes nye regler knyttet opp mot kontantbetaling på over 10.000 kroner fra 1. januar 2011.

De nye reglene fungerer slik at dersom du som privatperson kjøper tjenester fra en næringsdrivende for over 10.000 kroner i kontanter, kan du fra nyttår bli gjort medansvarlig hvis den næringsdrivende unndrar skatt og avgifter.
- Det betyr at du risikerer å måtte betale skatt og avgift som den næringsdrivende skulle betalt, skriver skatteetaten.no. Dersom du betaler via banken, enten med kort eller via nettbanken, unngår du medansvaret. I følge Skatteetaten bidrar man da til å innskrenke handlingsrommet for de useriøse aktørene i markedet.

Næringsdrivende

Betaler en næringsdrivende over 10.000 kroner i kontanter ved kjøp varer og tjenester, får de ikke skattefradrag eller fradrag for inngående merverdiavgift.
- Dette gjelder uansett om man får kvittering eller ikke, sier rådgiver Hans Petter Andersen hos Simployer AS.
Det er den samlede betalingen som gjelder i forhold til beløpsgrensen, dersom betalingen er delt opp i flere delbetalinger.
- Betaling for løpende eller periodiske ytelser ses samlet for alle kostnader som kommer til fradrag samme år, skriver skatteetaten.no.

Fradrag tas til inntekt

- Fradrag som er gitt ved likningen, men som tapes som følge av betalingsmåten, skal tas til inntekt det år betalingen skjedde. Merverdiavgift som er fradragsført i en omsetningsoppgave skal tilbakeføres i den terminen betalingen skjedde, skriver Skatteetaten.

Fra 1. januar 2011 er reglene tatt inn i skatteloven § 6-51 og merverdiavgiftsloven § 8-8.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: