Dropper moms på trening og guiding

1. juli kommer nye momsregler. Finansdepartementet har trukket tilbake deler av forslaget.
mandag 3. mai 2010
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

30. april kom en pressemelding fra Regjeringen om endringer i merverdiavgiftsloven på kultur- og idrettsområdet.

Forslaget om avgiftsplikt på helsestudio og guiding fra 1. juli 2010 er trukket tilbake, men en rekke andre aktører skal få 8 prosent moms fra denne datoen.

- Forslaget vil gi et bedre momssystem og en enklere administrativ hverdag for de berørte. Vi har hatt en god dialog med kultur- og idretts-Norge i denne saken. De fleste som omfattes av avgiftsutvidelsen kommer økonomisk godt ut ved at det benyttes en redusert sats på 8 prosent, og jeg er glad for at vi har klart å skjerme den frivillige delen av idretten på en god måte. Forslaget er i stor grad i tråd med det som tidligere er varslet, men det foreslås blant annet ikke moms på trening, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i pressemeldingen.

Johnsen påpeker at årets endringer skal gi moms fra kommersielle aktører med høye billettinntekter, og at frivilligheten i liten grad skal berøres.

Dette får 8 prosent moms fra 1. juli

  • Inngangspenger til museer, fornøyelsesparker, opplevelsessentre og idrettsarrangementer med store billettinntekter (3 millioner kr. i året)
  • Formidling av de tjenestene som nå foreslås å bli avgiftspliktige

Staten taper anslagsvis 335 millioner kroner på endringen, fordi aktørene kan trekke fra inngående moms når de selv får momsplikt.

At det likevel ikke blir moms på trening begrunnes med "behovet for skjerming av den frivillige delen av idretten og avgrensningsproblemer mot de generelle unntakene for undervisningstjenester og fast eiendom".

Regjeringen har også fått negative høringsuttalelser om moms på guidetjenester, og vil derfor komme tilbake til saken i statsbudsjettet for 2011.

Gratis sjekkliste: Kom i gang med HMS

Vi gir deg ti råd om konkrete tiltak når du vil gå fra ord til handling i HMS-arbeidet.

Les mer og last ned gratis. 

Del siden: