Dette må du vite om verneombud

Alle virksomheter skal som hovedregel ha verneombud. Her er noe av det du må vite.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
mandag 1. januar 2024
Lesetid: 3 Minutter
Simployers HMS-rådgiver Anne Sandtorp.

Et verneombud er en representant for de ansatte og har som oppgave å ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Det betyr at verneombudet skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt i samsvar med bestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Noen av verneombudets viktigste oppgaver er å påse at

  • maskiner, tekniske innretninger, kjemiske stoffer og arbeidsprosesser ikke utsetter arbeidstakerne for fare
  • verneinnretninger og personlig verneutstyr er til stede i passende antall, at det er lett tilgjengelig og i forsvarlig stand
  • arbeidstakerne får den nødvendige instruksjon, øvelse og opplæring
  • arbeidet ellers er tilrettelagt slik at arbeidstakerne kan utføre arbeidet på helse- og sikkerhetsforsvarlig måte
  • melding om arbeidsulykker m. v. blir sendt
  • arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø er ivaretatt

Verneombudet skal også delta på vernerunder.

Har du behov for HMS-opplæring? Se våre HMS-kurs

Selskaper med færre enn fem ansatte

Simployer erfarer at mange tror at arbeidsgiver kan beslutte at det ikke skal være verneombud i virksomheter med mindre enn fem ansatte.

1.januar 2024 kom det nye regler om hvilke virksomheter som må ha verneombud. 

Hovedregelen er at alle virksomheter skal ha verneombud. Så er det åpnet for at det i virksomheter med færre enn fem ansatte kan inngås en avtale mellom leder og ansatte om at de ikke ønsker å ha verneombud.

- Noe av tanken bak dette unntaket er at det i små virksomheter er enklere å ta opp forhold knyttet til arbeidsmiljøet direkte med øverste leder. Ulempen ved å gå inn på en slik avtale er at øverste leder ikke har en person med opplæring som kan hjelpe seg med å passe på arbeidsmiljøet, sier Anne Sandtorp som er HMS-rådgiver i Simployer.

Sandtorp understreker at øverste leder ikke ensidig kan ta denne beslutningen, men at det kreves en enighet mellom ansatte og leder. Det må i tilfelle skrives en avtale hvor det kommer frem hvordan arbeidsmiljøsaker skal løses.

Gratis plansje: Slik velger du verneombud

Nyttig oversikt over de forskjellige stegene i valg av verneombud. 

Last ned plansjen gratis

Hvor mange verneombud må du ha?

Antall verneområder fastsettes i forhold til virksomhetens størrelse, arbeidets art og arbeidsforholdene forøvrig. Dersom virksomheten består av flere adskilte avdelinger, eller arbeidet foregår på skift, skal det normalt velges minst ett verneombud for hver avdeling eller hvert skiftlag.

- Hvis det er to eller flere verneombud, skal det også være et hovedverneombud. Hovedverneombudet er ikke et «sjefsverneombud» men har ansvaret for å koordinere arbeidet til verneombudene. Det er gjerne et av de «ordinære» verneombudene som også er hovedverneombud, sier Sandtorp.

Les også: Flere spørsmål og svar om verneombud

Hvis ingen vil være verneombud

Til slutt: Hva hvis ingen av de ansatte ønsker å bli verneombud? Da må arbeidsgiver utpeke et verneombud blant de ansatte.

- Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, og det er et lovkrav at det skal være verneombud. Derfor må arbeidsgiver utpeke verneombud dersom ingen ansatte ønsker å stille til valg. Det vanlige vil da være at verneombudet sitter ut perioden, hvis det ikke skjer endringer som gjør at man likevel ønsker å holde et valg i løpet av perioden, sier Anne Sandtorp.

Sandtorp mener imidlertid det er sjelden at det ikke er mulig å få noen til å stille som verneombud i større virksomheter, dersom arbeidsgiver gjør et reelt forsøk.

- Arbeidsgiver må informere godt om hva rollen innebærer, hvorfor det kan være interessant å ha denne rollen og forsøke å få folk til å stille til valg, avslutter Sandtorp.

Får alle ansatte god og riktig informasjon samtidig? 

Med en personalhåndbok fra Simployer, sikrer du felles oversikt over rettigheter, plikter og velferdsordninger i virksomheten. Les mer om personalhåndbok fra Simployer her

Del siden: