Derfor trenger du personvernerklæring for jobbsøkere

Visste du at jobbsøkere skal ha tilgang til en personvernerklæring som sier noe om hvordan dere behandler personopplysninger som blir hentet inn i rekrutteringsprosessen?
schedule onsdag 19. juni 2019
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Ved rekruttering gjennomføres vanligvis jobbintervjuer, referanseintervjuer og tester, og det hentes inn referanser, CV-er og annen dokumentasjon. Alt dette inneholder personopplysninger, og må behandles etter det nye personvernregelverket som trådte i kraft i fjor sommer.

- Ikke alle tenker på at jobbsøkerne har rett til informasjon om hvordan disse opplysningene behandles. I artikkel 13 og 14 i personvernforordningen (GDRP) er det noen allmenne bestemmelser i som gjelder i henseender, og som også vil få betydning ved rekruttering, sier Infotjenesters jurist Camilla Schie-Veslum.

Bør ha en personvernerklæring

Schie-Veslum sier denne retten til informasjon gjerne kan gis gjennom en egen personvernerklæring til jobbsøkere.

- Personvernerklæring er ikke et begrep vi finner igjen i forordningen, men det er mye brukt begrep, og kan derfor være hensiktsmessig. I en slik personvernerklæring må kandidatene få opplysninger blant annet om hvem som er behandlingsansvarlig, hvilke opplysninger som behandles, at formålet med behandlingen er rekrutteringer og hvor lenge opplysningene skal lagres, sier Schie-Veslum.

Kan sendes ut som svar

Infotjenesters jurist sier denne personvernerklæringen kan sendes til kandidaten på ulike måter.

- Personvernerklæringen kan gjøres tilgjengelig for arbeidssøkeren som et ledd i søknadsprosessen. Dersom dere har elektronisk innsending av søknader, kan for eksempel personvernerklæringen legges ved svaret som sendes tilbake til jobbsøkeren. En annen mulighet er å tilgjengeliggjøre denne personvernerklæringen på virksomhetens nettsider.

Har laget en mal

For å gjøre det enklere for arbeidsgivere har Infotjenesters jurister laget en mal som kan brukes som utgangspunkt for en slik personvernerklæring.

- Denne malen er tenkt som et eksempel på hvordan en personvernerklæring kan se ut, og er tilgjengelig i kunnskapsbasen Faghjelp personvern i arbeidsforhold, sammen med andre maler og verktøy som kan være nyttige for arbeidsgivere.  

Hvis du har tilgang til Faghjelp personvern i arbeidsforhold finner du malen her. Hvis ikke kan du få gratis tilgang i 3 dager ved å registrere deg her.  

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter