Ekspertens 10 momsfavoritter

Vi har levd med momsreformen i drøye 10 år nå. Her har jeg plukket ut mine 10 kuriøse favoritter blant momsreglene.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
tirsdag 17. april 2012
Lesetid: 2 Minutter

1. Øl til utenlandske NATO-styrker på øvelse
«Bryggeriers omsetning av rimelige mengder øl til utenlandske NATO-styrker på øvelse er fritatt for merverdiavgift.» Dette er min absolutte favoritt når det gjelder litt merkelige momsregler. Det morsomme med denne er jo vurderingen av hva som er rimelige mengder øl for en NATO-soldat. Skal soldaten selv vurdere dette, kan det kanskje bli anselige mengder.

2. Catering
Her er det viktig å holde tungen rett i munnen. Hvis man bare bestiller mat, skal det beregnes 15 prosent merverdiavgift på denne. Men hvis leverandøren også dekker på bordet blir det en serveringstjeneste, og da er det 25 prosent som gjelder.

3. Leie av lokaler
Leie av lokaler er som hovedregel ikke momspliktig, men også her må man være oppmerksom. Hvis utleieren samtidig skal levere maten, skal det beregnes 25 prosent av hele beløpet. Hvis vi ser punktene om catering og lokaler under ett, må konklusjonen bli: Sørg for å leie lokalet av en leverandør, bestill maten fra en annen og dekk på selv.

4. Kranvann eller flaskevann
Kjøper du en flaske drikkevann på en bensinstasjon eller i butikken, er den belagt med 15 prosent moms. Hvis du, når flaska er tom, fyller den med vann fra springen, er dette vannet avgiftsbelagt med 25 prosent.

5. Fotografier
En fotograf som selger signerte bilder, kan bare selge 30 eksemplarer av hvert bilde uten merverdiavgift. Selger han 31 eller flere, må det beregnes merverdiavgift på alle.

6. Figur-forming er momspliktig, men ikke fettsuging
Jeg skjønner at folk synes at dette er litt merkelig, men her er det altså et skille mellom avgiftsunntatte helsetjenester og avgiftsbelagt skjønnhetspleie.

7. Kur-steder for pasienter er unntatt moms, men ikke kur-steder for folk flest
Her gjelder det samme; helsetjenester er unntatt merverdiavgift. Men lignende tjenester som opphold på spahotell, for eksempel, er etter hovedregelen avgiftspliktig.

8. PC-briller kan være både fradragsberettiget og ikke-fradrasgsberettiget
Enkelte arbeidstakere kan etter Arbeidsmiljøloven ha krav på databriller. For at disse skal være fradragsberettiget må det være bedriften som eier brillene.

9. Vanndispenser og kaffetrakter på jobb
Her er plasseringen av vanndispenseren eller kaffetrakteren avgjørende. Kjøp eller leie av vanndispenser eller kaffetrakter er fradragsberettiget dersom de er plassert i kantinen. Trolig holder det med tekjøkken også. Men er dette plassert for eksempel på kontoret eller i resepsjonen er det ikke fradragsberettiget.

10. Aviser på papir eller nett:
Papiraviser er momsfrie i Norge, men betaler du for å lese de samme nyhetene på nett, skal du betale moms. Men å lese de åpne nyhetene på vg.no eller aftenposten. no er helt ok, også uten moms.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: