6 HR- og ledertips fra arbeidsrettskonferansen

Nylig ble Arbeidsrettskonferansen for HR og ledelse avholdt i Oslo. Her er 6 tips du bør få med deg fra konferansen.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
mandag 19. juni 2017
Lesetid: 2 Minutter

15. juni var et hundretalls ledere og HR-ansatte samlet til konferansen Arbeidsrett for HR og ledelse i Oslo.  

Konferansen holdt stor spennvidde med en rekke aktuelle temaer og hvordan disse påvirker arbeidsgivere nå og i fremtiden. Her er 6 tips og lærdommer deltakerne tok med seg hjem fra konferansen: 

 

Saklige kriterier for å bli fritatt for arbeidsoppgaver av samvittighetsgrunner

 

Høsten 2016 leverte samvittighetsutvalget sin rapport, hvor de blant annet vurderte hva som skal til for at en arbeidstaker skal kunne nekte å utføre enkelte arbeidsoppgaver av samvittighetsgrunner. Filosof Einar Øverenget satt i utvalget, og fortalte på Arbeidsrettskonferansen at de kom frem til tre kriterier som må ligge til grunn for en slik vurdering: 

 

 

 

Nå blir det strengere krav til å håndtere avvik

 

Mai 2018 trer den nye personvernforordningen fra EU, GDPR, i kraft her i landet. Stian Kringlebotn i Datatilsynet trakk i sitt foredrag frem noen av endringene norske arbeidsgivere må forholde seg til. Blant dem er at de må ha rutiner og systemer som gjør det mulig raskt å oppdage avvik og ta stilling til om de må varsle Datatilsynet. 

 

 

 

Det haster med å kartlegge personopplysninger

 

Det første du må gjøre for å forberede deg på det nye personvernregelverket som trer i kraft 2018 er å kartlegge hvilke personopplysninger virksomheten behandler. Det var et av budskapene fra Lars Erik Fjørtoft i PWC, som holdt foredraget "Personopplysninger til begjær (og besvær)". Han sier alle virksomheter som ikke har begynt å planlegge for det nye regelverket har det travelt.

 

 

 

Delingsøkonomien kommer senere til Norge 

 

Inntoget av selskaper som Uber og AirBNB har gitt en ny konkurransesituasjon for mange virksomheter. Tallene tyder imidlertid på at delingsøkonomien har fått svakere fotfeste her i landet enn i resten av Europa. Advokat Frode Martin Toftevåg sier noe av grunnen er måten arbeidslivet er organisert på. 

 

Alle må kartlegge vold og trusler om vold på arbeidsplassen

Fra 2017 er det innført nye forskriftsbestemmelser om vold og trusler om vold på arbeidsplassen. Med det nye regelverket er det presisert at alle arbeidsgivere må kartlegge risiko og innføre tiltak når det er behov, sa Infotjenesters HMS-rådgiver Anne Sandtorp. 

 

 

 

Arbeid har gått fra organiserte grenser til grensesnitt

Hva betyr arbeidervern i et arbeidsliv der grensene mellom arbeid og fritid er helt utvisket, spurte sosialantropolog og professor Tian Sørhaug i sitt avslutningsforedrag under arbeidsrettskonferansen 2017. Han mener den største endringen som har skjedd i arbeidslivet de siste 40 årene er at vi har gått fra å jobbe under organiserte grenser til å jobbe i grensesnitt. 

 

 

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: