Åpner for skattefrie digitale julebord

Etter litt frem og tilbake åpner nå skattemyndighetene for julebord på digitale plattformer som Teams, uten at de ansatte må betale skatt av det.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 21. oktober 2020
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Simployers økonomirådgiver Espen Øren sier ordningen med skattefrie digitale julebord blir permanent, også etter koronaperioden.

Helseminister Bent Høie har i år frarådet julebord med fyll og fanteri, skriver Dagbladet. Grunnen er naturligvis frykten for at julebordsesongen skal bidra til å spre koronasmitte i befolkningen.

Simployers økonomirådgivere har den siste tiden fått mange spørsmål fra arbeidsgivere som diskuterer alternative løsninger, for eksempel at ansatte får gavekort som de kan bruke på take-away-mat, og at julebordet arrangeres digitalt.

– Det kan naturligvis være en hensiktsmessig løsning å godta dette i år, dersom man ønsker å unngå fysiske julebord med risiko for smittespredning, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.

Fikk først nei

Simployer fikk først til svar fra skattemyndighetene at slike digitale julebord ikke faller inn under skattefritaket knyttet til sosiale arrangementer. Nå har de imidlertid snudd, og sier ja til skattefrie digitale julebord.

Skattedirektoratet skriver tirsdag følgende i en melding til Simployer:

" (..) bekrefter at servering av mat hjemme kan være skattefritt dersom bevertningen skjer i forbindelse med et velferdstiltak som skal bidra til å øke trivsel og samhørighet i bedriften. Et julebord som gjennomføres digitalt vil kunne være et slikt velferdstiltak. Det betyr at arbeidsgiver skattefritt kan dekke mat og drikke for ansatte som deltar f.eks. på julebord på Teams e.l."

Vil gjelde også etter koronaperioden

Over Simployer bekrefter Skattedirektoratet også muntlig at denne vurderingen ikke kun gjelder under koronautbruddet, men vil være generell.

–  Det betyr at digitale julebord vil være skattefrie også etter koronaperioden. Overfor oss presiserer direktoratet at dekning av utgifter til mat og drikke kan gjennomføres både via refusjon til den ansatte (mot bilag) og gjennom gavekort eller lignende, sier Espen Øren.

Ikke nødvendigvis andre velferdstiltak

Hvorvidt dette også vil gjelde andre velferdstiltak enn digitale julebord, er imidlertid ikke sikkert.

–  Vi presiserer at denne vurderingen fra Skattedirektoratet kun gjelder avviklingen av digitale julebord. Mest sannsynlig vil dette innarbeides i neste versjon av Skatte-ABC, og der vil vi forhåpentligvis få en bredere og mer generell vurdering, sier Espen Øren i Simployer.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: