Ansatte kan tjene på å være syk

Det er særlig én ting mange har vanskelig for å forstå når de skal beregne sykepenger til ansatte: At den ansatte i noen tilfeller kan få mer utbetalt ved sykdom enn hvis de hadde kommet på jobb.
schedule onsdag 11. september 2019
Lesetid: 2 Minutter

Beregning av sykepenger har stått høyt på dagsorden hos mange virksomheter i 2019, etter at det ved nyttår kom et nytt regelverk tilpasset a-meldingen. Mange har gått på kurs, og mange har nok fått øynene opp for at de heller ikke tidligere har fulgt regelverket for beregning av sykepenger.

- Det er ikke noe nytt i år at arbeidsgiver skal beregne sykepenger når en ansatt blir syk, det er måten det skal gjøres på som er ny i år. Likevel er det nok mange som først nå har innsett at de ikke kan betale ut vanlig lønn ved sykdom, men at de må beregne sykepenger også for de korte fraværene, sier Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp.

Nå i høst reiser han og hans kolleger rundt i landet og snakker om dette temaet både på den store lønn- og personaldagen og lønnsmedarbeiderdagen.

Kan tjene på å være syk

Et spørsmål som går mye igjen når Torp og hans kolleger snakker om det nye regelverket er hva som skjer når beregningsgrunnlaget blir høyere enn den ansatte ville fått i lønn om de var på jobb.

- Etter det nye regelverket skal du legge de tre foregående månedene på a-meldingen til grunn for beregning av sykepenger. Det betyr at dersom den ansatte har hatt ekstra inntekter som for eksempel bonuser eller andre tillegg som faller bort ved sykdom i denne perioden, så kan det medføre at sykepengeutbetalingen blir høyere enn vanlig lønn. Mange synes nok dette er litt rart, men det er slik reglene er, sier Torp.

Han presiserer at det i noen tilfeller også vil slå motsatt ut, ved at ansatte får mindre i sykepenger enn de ville fått i vanlig lønn.

Synes reglene er komplisert

Infotjenesters rådgiver sier at erfaringen etter 8 måneder med kurs og telefonsupport på det nye regelverket er at mange arbeidsgivere synes reglene er kompliserte å følge.  

- Vårt inntrykk er at mange synes beregningene blir kompliserte og tar mye tid, og vi har nok også inntrykk av at enkelte velger å ta noen praktiske snarveier i stedet for å forholde seg til de nye reglene fullt og helt. Noen beregner sykepenger etter regelverket først når digital inntektsmelding sendes til NAV. Dette er tilbakemeldinger vi har gitt videre til direktoratet, sier Torp.

Nye presiseringer

Det har nå også kommet noen presiseringer fra direktoratet, som kan gjøre det noe enklere å beregne sykepenger etter det nye regelverket.

- Dette gjelder blant annet ved forskuttering av ytelser ved fravær under 14 dager, hvor reglene har blitt forenklet slik at arbeidsgiver slipper å fastsette inntekt for perioder med lovlig fravær i beregningsperioden. Disse endringene og presiseringene går vi gjennom på lønn og personaldagen og lønnsmedarbeiderdagen, sammen med noen praktiske eksempler, sier Torp.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: LinkedIn twitter