Aktive arbeidstakere blir smartere

Fysisk aktivitet gir ikke bare friskere ansatte og lavere sykefravær, det gjør også arbeidstakerne smartere og mer kreative.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
onsdag 2. august 2017
Lesetid: 3 Minutter

Fysisk aktivitet er sunt og helt avgjørende for at arbeidstakere ikke bare skal være tilstede på jobb, men også for at de skal prestere bedre når de er der.

Ikke bare bedre fysisk

Overlege i psykiatri og foredragsholder Anders Hansen har nylig lansert boken «Hjernesterk» på norsk. Der oppsummerer han forskning som viser de positive effektene fysisk aktivitet har på hjernen.

- Fysisk aktivitet forbedrer hjernen på alle områder. Man blir mer kreativ, man husker bedre, man blir mer konsentrert og tåler stress bedre. Alle disse områdene er viktige for å kunne prestere bedre på jobben og få mer gjort, sier Hansen til Infotjenester.

- Jeg skrev denne boken for å forklare at hjernen er det organet som ser ut til å forandre seg mest ved fysisk aktivitet. Det kan kanskje virke rart, man skulle kanskje tro at hjernetrim var å løse kryssord eller sudoku, men det har vist seg at fysisk aktivitet er enda viktigere for hjernen enn disse hjernegymnastikkaktiviteten, sier Hansen.  

3 x 45 minutter i uka med puls

Forskningen viser at all fysisk aktivitet virker positiv på hjernen, opp til et visst nivå.

- Fem minutters gange er bedre enn ingenting. 10 minutters gange er bedre enn fem minutters gange. Vil man gjøre maksimalt for hjernen, så bør man ut og løpe eller gjøre annen aktivitet som får opp pulsen 45 minutter 3 ganger i uka. Aktivitet utover det gir ingen ekstra effekt på hjernen, men man får naturligvis andre positive effekter som økt kondisjon, sier Hansen. 

Du kan se hele intervjuet med Anders Hansen nederst i artikkelen

Ledere har ansvar

I forbindelse med at Simployer er hovedsponsor for sykkel-VM i Bergen i september, holder Infotjenester en lederkonferanse hvor koblingen mellom fysisk aktivitet og prestasjoner er et av temaene. Der vil deltakerne få se verdens beste syklister på nært hold, i tillegg til å få faglig input fra blant andre toppidrettstrener og TV2-kommentator Johan Kaggestad.

Kaggestad mener at ledere har et ansvar for å tilrettelegge for fysisk aktivitet blant de ansatte.

- Hvis du leder noen, så har du ansvar for at de presterer best mulig. Det er en helhet hvor det fysiske, mentale og sosiale henger sammen. Min erfaring med ledere i arbeidslivet er at de er opptatt av det praktiske og organisatoriske; å få folk til å fungere sammen. Mange ledere ser nok ikke sammenhengen mellom jobbprestasjoner og fysisk aktivitet, sier Kaggestad.

- Så vet vi jo nå at utfordringen fremover er at folk generelt i hver aldersgruppe er i dårligere form enn de var for 20-30 år siden. Vi ser at bedrifter som satser på å tilrettelegge for fysisk aktivitet har et meget lavt sykefravær og god teamspirit i laget sitt, sier Kaggestad.

MELD DEG PÅ: Her kan du melde deg på lederkonferansen i forbindelse med sykkel-VM (begrenset antall plasser)

Lanserer ny app

I forbindelse med sykkel-VM lanserer Simployer en ny modul i appen, hvor arbeidstakere kan registrere aktivitet og konkurrere. Simployer GO vil bli sluppet til alle Simployer-kunder med det første.  

- Vi er svært opptatt av hvordan fysisk aktivitet, prestasjoner og tilstedeværelse på jobb henger sammen. Sykkel-VM er en fin mulighet til å sette dette på dagsorden. Simployer GO vil motivere medarbeidere til økt aktivitet. Forskning viser at medarbeidere som er i aktivitet har lavere fravær og mer energi til å prestere. Lanseringen av Simployer GO skjer i sammenheng med vårt engasjement rundt sykkel-VM som er en ypperlig arena for å vise sammenhengen mellom økt aktivitet og bedre prestasjoner, sier Simployer-direktør Gard Rønning.

 

 

 

 

 

Her kan du se hele intervjuet med lege og forfatter Anders Hansen:

 

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: