Stor felles HMS-aksjon er i gang

Du har ikke bare HMS-ansvaret for ansatte i din egen virksomhet. Rundt 300 virksomheter får nå besøk av kontrollører som skal sjekke hvordan de samordner HMS-arbeidet.
mandag 25. april 2016
Lesetid: 2 Minutter

Forrige uke startet årets store felles tilsynsaksjon. Kontrollører fra Arbeidstilsynet, Miljødirektoratet, lokale brannvesen, lokalt el-tilsyn, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skal i løpet av to uker besøke rundt 300 virksomheter over hele landet, for å sjekke hvordan de samordner HMS-arbeidet.

Viktig å vite hva naboen gjør

Tilsynsmyndighetene varsler at de i år særlig vil ha fokus på samordning av HMS-arbeidet på tvers av virksomheter som ligger i nærheten av hverandre. Det er bedrifter som ligger i industriparker, forsyningsbaser og kjøpesentre som først og fremst kan vente seg besøk.

- Virksomheter som ligger rett ved siden av hverandre kan drive med høyst ulike aktiviteter. Kunnskap om hva naboen gjør, er derfor viktig for sikkerheten, sier direktør Cecilie Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til regelhjelp.no.

Gjelder næringsparker

Infotjenesters HMS-rådgiver Anne Sandtorp sier det er uvanlig at felles tilsynsaksjoner retter seg mot denne delen av samordningsregelverket.

- Samordning med nabovirksomheter gjelder særlig i industrivernsammenheng. Hvis jeg driver et stort verksted og naboen selger gass, så har det åpenbart noe å si for min risikovurdering. Begynner det å brenne hos meg, så kan konsekvensene av brannen bli mye større når det oppbevares store mengder gass i nabobygget. Dermed må også naboens virksomhet med i risikovurderingen, sier Sandtorp.

Hun sier krav til industrivern i utgangspunktet utløses av antall ansatte og type virksomhet. Likevel kan små bedrifter, som normalt ikke ville vært omfattet, få krav om industrivern hvis de ligger i en næringspark.

Flere former for samordning

Kravene til samordning av HMS-arbeidet finner du i arbeidsmiljøloven, internkontrollforskriften og byggherreforskriften.

Anne Sandtorp har sammenfattet regelverket i en artikkel til Infotjenesters HMS-håndbøker, som hun anbefaler å supplere med egne rutiner for samordning.

I tillegg til samordning med nabovirksomheter, minner hun om at du har plikt til å samordne med andre virksomheter som jobber på samme sted, for eksempel på en byggeplass eller i et kjøpesenter.

Samordning er også viktig der du henter inn ansatte fra andre bedrifter til å jobbe i dine lokaler.

- Hvis du har er renholder, elektriker eller konsulent på jobb i dine lokaler, så har du også ansvar for at disse arbeidstakerne har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. I en samordningsavtale med deres hovedarbeidsgiver skal det gå frem hvem som har ansvar for hva, for eksempel hvem som skal sørge for at den ansatte bruker riktig verneutstyr og at den ansatte blir ivaretatt hvis det bryter ut brann i lokalene, sier Sandtorp.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: